Dřevěná spíž masiv: Vybavení pro uskladnění potravin

Spižírna, moderně komora, se vrací do popředí zájmu. V novostavbách se vyplatí naplánovat místo na všechny zásoby. Důležité je, aby nebyla příliš malá a příliš daleko od kuchyně. Věci k vaření koneckonců ze spižírny potřebujete prakticky denně. A zásadní je též její zařízení.

Zařizování spižírny

Při zařizování spižírny jsou důležité dveře, světlo a regály. Dveře by se měly otevírat ven, aby neubíraly cennou úložnou plochu. Dobrými alternativami jsou posuvné či shrnovací dveře. U regálů je důležitý materiál stejně tak jako velikost. Přihrádky, které jsou větší, vyhraďte pro velké na kuchyňské přístroje. Můžete je tak uložit ve spižírně, když je nepotřebujete. S výsuvnými díly si ušetříte přehrabávání v zadní části regálů. Doplňte regály háčky.

Regály z kompozitního dřeva jsou obzvláště výhodné. Navíc jsou velice stabilní a vypadají moderně. Alternativně si vezměte regály z masivu či kovu zpracovaného práškovým lakováním. Se žebříkem či schůdky se snadno dostanete k horním regálovým policím. S žebříkem či schůdky určitě počítejte a rovnou myslete i na místo uskladnění.

Větrání a odvlhčení spižírny

Ve spižírně nesmí být příliš teplo, jinak se zde uložené pokrmy zkazí. Dříve ještě patřívaly spižírny k nejchladnějším místnostem v domě. Skladování bylo proto bezproblémové. Domy jsou dnes ale velice dobře zateplené. Pro svou spižírnu proto potřebujete řízenou ventilační techniku. Ta spižírnu odvětrává a odvlhčuje. Pokud nelze místnost větrat přirozeně, instalujte plně automatizované vyrovnávání teplot zpětným vedením tepla TDA. Zařízení bude udržovat pokojové klima konstantní a vyrovná teplotní změny. Kromě toho promísí vzduchové vrstvy v místnosti. V zimě by ve spižírně mělo být 5 °C. V létě je přiměřených 17 °C. Vysokou vlhkost vzduchu snížíte elektrickým odvlhčovačem vzduchu. Tento přístroj váže vodní páru. Často také odstraňuje zápachy, částice ve vzduchu i hmyz. Větrání a odvlhčování spižírny naplánujte přesně. Jinak by se mohly ve spižírně rozmnožit bakterie a zničit pokrmy.

Udržení pořádku ve spižírně

Pořádek je ve spižírně zvlášť důležitý. Když je vše na svém místě, lépe si zachováte přehled o přechovávaných potravinách. Také je dokážete lépe skladovat, když ve spižírně nevládne chaos. Pokrmy tak vydrží déle. Potraviny nejlépe rozdělte do různých kategorií. V závislosti na nich je poté skladujte. Při třídění a uspořádání spižírny myslete na to, že různé potraviny je třeba různě skladovat. Balené potraviny, jako jsou konzervy nebo i krabice mléka, můžete do spižírny dát, jak jsou. Ovoce a zeleninu byste ale měli vložit do přepravek na potraviny. Ty mají děrované boční stěny. Může tak cirkulovat vzduch a zvyšuje se trvanlivost.

Čtěte také: Průmyslová mozaika z dřeva

Pečlivě zavírejte nádoby s potravinami ve spíži. Škůdci tak nemají téměř žádnou šanci. Müsli, mouku, cukr, ovesné vločky a těstoviny přesypte do vzduchotěsně uzavíratelných nádob. Zabráníte tak napadení potravinovými moly či potemníky moučnými. Ideálně použijte průhledné nádoby. Pěkně vypadají a i bez popisku v nich uvidíte jejich obsah. Při úklidu stavte nově zakoupené potraviny vždy dozadu. Pokud něco potřebujete, vezměte si to zpředu. Automaticky tak vždy spotřebujete pokrmy s nejbližším datem minimální trvanlivosti. Pokud už jste datum překročili, nemusíte potraviny nezbytně nutně zahazovat. Nejprve si je pořádně prohlédněte a očichejte. Potraviny typu těstovin či konzerv jsou často poživatelné i poté.

Nezbytný přehled zajistí seznam uložených zásob. S tímto seznamem můžete navíc dobře plánovat, co byste chtěli v různých týdnech vařit. Můžete tak ještě včas spotřebovat potraviny, kterým vyprší trvanlivost.

Dřevěné regály: Nadčasová klasika

Dřevěné regály představují nadčasovou klasiku, která dokáže zútulnit jakýkoli prostor a dodat mu hřejivou, přírodní atmosféru. Na rozdíl od kovových a plastových regálů, které jsou primárně funkční, dřevěné regály plní i významnou estetickou roli. V naší nabídce naleznete především regály z kvalitního borovicového masivu.

Výhody dřevěných regálů z borovice

  • Ekologický a zdravotně nezávadný: Borovice je přírodní materiál, který „dýchá“ a pomáhá vytvářet v místnosti zdravé mikroklima.
  • Pevnost a stabilita: Přestože je borové dřevo poměrně lehké a snadno se zpracovává, nabízí vysokou mechanickou pevnost a pružnost.
  • Krásný vzhled a vůně: Světlá barva s výraznou kresbou letokruhů a charakteristická vůně pryskyřice vnáší do interiéru kousek přírody.
  • Možnosti úprav: Dřevěné regály nabízíme v přírodním provedení bez povrchové úpravy, které si můžete sami namořit, nalakovat nebo navoskovat přesně podle svého vkusu.

Při výběru dřevěného regálu investujete do kusu nábytku, který je nejen praktický, ale má i duši.

Další typy regálů

Kromě dřevěných regálů existují i další varianty, které se hodí do různých prostor a pro různé účely:

Čtěte také: Jak vyrobit dřevěnou houpačku

  • Kovové regály: Bývají vyrobené z plechu s povrchovou úpravou, ideální do sklepa, garáže nebo dílny.
  • Plastové regály: Nenáročné na údržbu, vhodné do vlhkého prostředí, ale s kratší životností.

Tipy pro výběr regálu

Při výběru regálu je důležité zvážit několik faktorů:

  • Rozměry: Volte je s ohledem na prostor, kde regál bude stát. Potřebujete úzký regál, nebo na jeho rozměrech až tolik nezáleží?
  • Nosnost: Podcenit nesmíte ani nosnost regálu, přeci nechcete, aby se pod vším, co mu naložíte, rozložil.
  • Účel: Potřebujete regál do kuchyně, do sklepa nebo úzký regál do obýváku? A co jeden v kovovém provedení na terasu?

Každý materiál má své výhody a nevýhody. Ve sklepě bývá vlhko, takže jsou lepší kovové regály, v obýváku zase lépe vypadají ty dřevěné.

Čtěte také: Typy a stavba dřevěných chatek

tags: #dřevěná #spíž #masiv #vybavení

Oblíbené příspěvky: