Grily na dřevěné uhlí: Průvodce výběrem, typy a paliva

Gril na dřevěné uhlí patří vedle elektrického a plynového grilu mezi nejoblíbenější pomocníky na grilování. Láká hlavně cenová dostupnost, ale také snadnost použití. Venkovní gril na uhlí je na trhu v mnoha konstrukčních variantách.

Typy grilů na dřevěné uhlí

Asi nejviditelnější je tvar grilu, který může být obdélníkový, oválný nebo kruhový. Na tvar navazuje velikosti, kde kruhové grily jsou často malé a představují základ pro občasné grilování.

Kotlíkové grily

Obecně základní a nejjednodušší varianta. Kotlíkové grily patří zároveň k nejoblíbenějším a cenově většinou nejdostupnějším. Tělo tvoří více či méně koulovitá nádoba rozdělená na horní a spodní polovinu. Spodní polovina slouží jako zásobník pro uhlí, a tedy jako ohniště.

Mezi špičkové grily tohoto typu patří modely značky Weber, oblíbené a dostupnější pak nabízí např. Fieldmann. Sofistikované modely např. od zmíněné značky Weber mohou mít pod hlavní nádobou i speciální systémy zapalování, distribuce tepla, regulace teploty apod. Svou složitostí se tak takřka přibližují ke grilům na plyn, jen využívají jiné palivo.

Sudové grily

V principu jde o totéž jako u kotlíkového grilu. Jen nádoba má spíše podlouhlejší válcovitý (sudový) tvar a není „rozříznuta“ příčně, nýbrž podélně. Tím vzniká podstatně více prostoru pro grilování (nebo i uzení), na druhou stranu se gril stává prostorově náročnějším. Sudové grily ocení ti, kteří grilují pro větší počet osob anebo dávají přednost přípravě „barbecue“ - tedy pomalému grilování na kouři (zauzení). Tyto grily mívají většinou taky podvozek pro snadné přemísťování. Mezi oblíbené značky sudových grilů patří např. G21.

Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba

Keramické grily

U nás jde o poměrně okrajovou záležitost, ale na západě jsou velmi oblíbené. Jde o keramické nádoby (malých, ale i velmi velkých rozměrů), které vynikají perfektním udržováním tepla.

Grily bez víka

Prodává se i množství variant grilů bez víka, jde o kotlíkové i sudové grily takříkajíc bez horní části. Gril bez víka je výrazně náročnější na „kvalitu“ počasí. Taky na něm nelze udit. Gril je taky méně bezpečný a neúsporný (z hlediska spotřeby paliva).

Výhody a nevýhody grilů na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou konstrukčně a technologicky relativně velmi jednoduchá zařízení. Oproti grilům na plyn nebo elektrickým zařízením jsou tudíž výrazně méně náchylné na nejrůznější poruchy. Může se nanejvýš mechanicky poškodit, zvlášť pokud není z kvalitních materiálů. Mohou se taky rozbít či poškodit některé dílčí součástky - třeba podvozek, teploměr atd.

Gril na dřevěné uhlí však na oplátku nabízí autentickou vůni a atmosféru otevřeného, reálného ohně a kouře - to se odrazí i na chuti pokrmů. Jde taky o jeden z hlavních důvodů, proč lidé po tomto typu grilů sáhnou. Další je již zmíněná konstrukční jednoduchost, relativní bezpečnost, ale taky rozměry či cena (zvlášť ve srovnání s plynovými grily).

Bezpečnost

Za nejbezpečnější lze jistě označit elektrické grily. Díky tomu můžete některé používat i na terase, pod pergolou, či dokonce přímo v interiéru. Plynu se leckdo bojí více. Skutečně je nutné při práci s plynovou lahví dbát na bezpečnost, utěsnění, při zapalování je nutné ujistit se, že plyn neuniká, gril musí být udržován v čistotě a musí se taky správně skladovat (zejména samotná plynová lahev nesmí být skladována např. na přímém slunci). Obecně se dá říct, že moderní plynové grily jsou velmi bezpečné a rozhodně není nutné z nich mít strach. Práce s grilem na dřevěné uhlí je ale přece jen „intuitivnější“ a jednodušší.

Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva

Pohodlí a údržba

Zde by opět zvítězil elektrický gril, ale vyšší komfort nabízí i plynový gril. Gril na dřevěné uhlí je potřeba naplnit uhlím, zapálit, rozpalovat. Trvá to déle, je to náročnější.

Uzení na grilu na dřevěné uhlí

Tedy nepůjde o uzení v pravém slova smyslu - tedy o technologickou přípravu, spíše o „zauzení“ či „douzení“. Tuto kulinářskou úpravu lze provádět i na grilu na dřevěné uhlí, což je jeho velká výhoda. Oproti přípravě v udírně se zde však suroviny udí obecně při vyšších teplotách. Některé grily jsou na uzení přímo uzpůsobeny (viz sudové grily s bočním zásobníkem), obecně jsou vhodné spíše větší sudové grily než kotlíkové. Nutným vybavením je víko. Podstatné je umístit surovinu stranou, mimo přímý zdroj tepla (proto jsou lepší prostornější grily).

Dalším pilířem uzení je použití dřevěných štěpek, lupínek či pilin (prodávají se speciálně na uzení). Lze je dát přímo na brikety či uhlí, do kovového zásobníku nebo i do alobalu, lze je i navlhčit.

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Pokud s grilováním začínáte a nemáte velké ambice, univerzální volbou je jednodušší kotlíkový gril. Koupíte ho hravě pod 1000 Kč (někdy i pod 500 Kč), zabere minimum místa, je univerzální. Pokud si chcete hrát hlavně s uzením nebo grilovat pro větší počet osob a netíží vás prostor, sudový gril je dobrá volba.

I ty jednodušší mají regulovatelné větrací průduchy ve víku, přívody vzduchu ve spodní části, popelníky, teploměr. Vybavení může být poměrně bohaté. Jako materiál těla se používá kvalitní nerezový plech, ale může to být i masivní ocel či litina apod. Obvykle vždy s určitou povrchovou úpravou odolnou vůči žáru.

Čtěte také: Grilování: uhlí nebo brikety?

Palivo pro grily na dřevěné uhlí

Většina grilů na dřevěné uhlí umožňuje topení jednak pochopitelně dřevěným uhlím, anebo případně i briketami. Naopak topení dřevem (jako na ohništi) se nedoporučuje.

Ke grilování se jako palivo převážně používají dva výrobky, které lze běžně zakoupit v supermarketech nebo prodejnách specializovaných na prodej týkající se vybavení pro domov nebo zahradu či v prodejnách specializujících se na prodej paliv. Jedná se o dřevěné uhlí a brikety z dřevěného uhlí.

Dřevěné uhlí

Dřevěné uhlí vzniká karbonizací, to znamená, že dřevo se zahřívá na vysokou teplotu bez přístupu vzduchu. Výrobci dřevěné uhlí připravují v kovových karbonizérech (v ocelových karbonizačních pecích pod speciálním dohledem) nebo řízeným procesem v retortách.

Kvalita dřevěného uhlí se odvíjí od kvality vstupní suroviny. Nejlepší vstupní surovinou je tvrdé dřevo listnatých stromů, ze kterého se vyrábí nejkvalitnější dřevěné uhlí. Nejpoužívanějšími dřevy listnatých stromů je dřevo bukové, dubové, habrové, jasanové, javorové, ale lze použít také dřevo z břízy, topolu, olše, lípy a akátu.

Pro výrobu kvalitního dřevěného uhlí by se mělo používat dřevo, které vysychá minimálně 2 roky. Důvodem je jeho optimální vlhkost. Dřevěné uhlí se vyrábí buď jednodruhové, nebo ze směsi různých druhů dřeva.

Již na první pohled je vidět, že nekvalitní dřevěné uhlí obsahuje velké množství jemné drtě a prachu. Dřevěné uhlí této kvality nežhne a jen zašpiní okolí. Na druhé straně zase příliš velké kusy uhlí také nejsou vhodné, protože se nemusí vejít do menšího grilu a navíc se s nimi špatně manipuluje.

Pro uživatele dřevěného uhlí je nejlepší, když palivo vykazuje vysoký obsah fixního uhlíku (tj. 93 %, 96 % a více), protože tento parametr určuje, kolik procent uhlíku je využito při spalování, aby nastalo dokonalé hoření.

Parametry dřevěného uhlí dle normy EN ISO 17225-1:

  • Největší podíl dřevního uhlí, tj. 75 % hmotnostních by měl mít rozměry mezi 16 až 150 mm.
  • Jemné složky, tj. pod 10 mm by mělo dřevní uhlí obsahovat pouze do 7 % hmotnostních.
  • Hrubé částice nad 100 mm by v palivu měly být do 10 % hmotnostních, přičemž všechny částice by neměly být větší než 150 mm.

Nová norma EN ISO 17225-1 rozděluje dřevní uhlí podle obsahu fixního uhlíku na dvě skupiny, tj. na třídu A což je minimálně 75 % fixního uhlíku a třídu B což je minimálně 80 % fixního uhlíku.

Z hlediska uživatele je požadován minimální popel (např. 1 %), ovšem můžeme se setkat i s některým dřevěným uhlím, které může obsahovat až 7-8 % popela. Dále by mělo dřevěné uhlí také mít minimum prachových částic (např. 2 %), ale v praxi se lze setkat i se 17% obsahem prachových částic. A v neposlední řadě by obsah drobných částic měl být cca 7 %; výjimkou ale není ani 44% obsah částic (vše v procentech hmotnostních).

Požaduje se, aby dřevěné uhlí mělo v dodaném stavu nízký obsah vody. Podle normy EN ISO 17225-1 existují 2 skupiny: M8 s obsahem vody max. 8 % hmotnostních a M10 s obsahem vody max. 10 % hmotnostních.

Spalováním dřevěného uhlí nesmí vznikat rakovinotvorné látky (polycyklické aromatické uhlovodíky PAU), nebo tyto látky nesmí obsahovat samotné dřevěné uhlí.

Brikety z dřevěného uhlí

Brikety z dřevěného uhlí se vyrábí technologií spočívající v lisování rozdrceného dřevěného uhlí, které je spojeno zdravotně nezávadným pojivem do standardizovaných tvarů. Jako pojivo by se měl používat potravinářský škrob, případně jiná vhodná potravinářská pojiva.

U dřevních briket by měl být minimální popel (tj. cca 8 %), ale můžeme se setkat i s obsahem popela vyšším, záleží to na použitém dřevním uhlí a plnidel. Obsah fixního uhlíku se oproti samotnému použitému dřevěnému uhlí snižuje a to kvůli tomu, že brikety obsahují také plnidla, která nemají pozitivní vliv na obsah vázaného uhlíku.

Stejně jako dřevěné uhlí nesmí ani briket z dřevěného uhlí obsahovat rakovinotvorné látky (polycyklické aromatické uhlovodíky PAU), ať už jsou součástí těchto briket nebo vznikají při spalování.

Bezkouřové grily

Bezkouřové grily fungují na principu uzavřeného zásobníku paliva s ventilátorem pro řízený přívod vzduchu. Používají klasické dřevěné uhlí, ale díky speciální konstrukci nevzniká nepříjemný kouř. Jsou ideální pro majitele bytů s balkony, menších zahrad nebo pro ty, kdo chtějí grilovat bez štiplavého kouře do očí. Ventilátor navíc zajišťuje rychlé rozhoření uhlíků během 5 minut a úsporu paliva.

Grily, které nekouří, se od běžných typů odlišují dvěma hlavními prvky - uzavřeným zásobníkem na palivo a ventilátorem. V ostatních komponentech rozdíl nenajdete.

Jelikož je nádoba s palivem uzavřená, potřebuje bezkouřový gril pomoc s přívodem vzduchu. Pro provoz ventilátoru je zapotřebí napájení. U většiny grilů bývá řešené pomocí baterií nebo dobíjecího akumulátoru.

Výhody bezkouřových grilů

  • Nepůjde nepříjemný štiplavý závan do obličeje.
  • Rychlost rozhoření uhlíků.
  • Menší spotřeba paliva.

Značky grilů na dřevěné uhlí

  • Weber
  • Fieldmann
  • Cattara
  • G21

Cena kvalitního grilu na dřevěné uhlí

  • Jednodušší a menší varianty (kotlíkové grily a grily bez víka): od cca 400 Kč.
  • Vybavenější a větší kotlíkové nebo sudové grily: od cca 1 000 Kč.
  • Velmi kvalitní grily: i 10 a více tisíc Kč.

tags: #test #dřevěné #uhlí #velké #málo #kouře

Oblíbené příspěvky: