Velké dřevěné prkénko: Druhy dřeva a péče o něj
Pro většinu z nás je grilování nejen zábava a životní styl, ale také společenská událost. Připravovat skvělé jídlo pro milé hosty je potěšení. Aby vám to šlo dobře od ruky, pomohou vám i takové maličkosti, jako je dobře zvolené krájecí prkénko. Krájení masa a zeleniny je jednou z činností, která nám při grilování i vaření obecně zabírá nejvíce času. Maso, zelenina, pečivo, sýry… to máte pořád něco. Krájecí prkénko je tak naprostá nezbytnost, která chrání pracovní desku, ale také nože.
Dřevěná krájecí deska je klasika, která dobře vypadá a využijete ji při krájení jakékoliv suroviny. Dřevěná prkénka se vyrábějí nejčastěji z tvrdého dřeva, oblíbený je v našich končinách dub, buk nebo jasan. Velkou výhodou dřevěných prkének je to, že i tvrdé dřevo patří mezi měkčí materiály, které netupí ostří nože. Naopak nevýhodou dřevěných prkének je náročnější údržba.
Jak vybrat správné dřevěné prkénko?
Pokud patříte spíš do druhé skupiny, pomůže vám při nákupu prkénka na krájení několik návodných otázek:
- Je šetrné k ostří nože?
- Jak snadno se udržuje?
- Můžete jej mýt v myčce nebo pouze ručně?
- Jak je odolné, kolik toho vydrží?
- Jak velké krájecí prkénko potřebujete?
Odpověď na tuto otázku není nijak jednoduchá. Rozhodně byste ve své výbavě měli mít aspoň dvě větší a jedno menší prkénko na krájení. Jedno větší krájecí prkénko využijete na maso, druhé na zeleninu. Mimochodem, pokud jste grilovací fajnšmekr, využijete při grilování i jiná prkénka, než ta grilovací. Jestliže chcete dosáhnout kouřového efektu a nevlastníte (prozatím) udírnu, mohou se vám hodit cedrová grilovací prkénka. Ta před použitím namočíte do vody, umístíte na ně vybraný kus masa a to vše položíte na rozpálený rošt grilu. Tato metoda přípravy jídla je jednou z nejstarších, pochází původně od Indiánů, ale postupně si ji oblíbili lidé na celém světě.
Druhy dřevěných prkének
Kuchyňských dřevěných prkének je na trhu hromada.
Čtěte také: Dřevěné počítadlo: Historie a výroba
1. Prkénka z jednoho kusu dřeva
Na výrobu je to nejjednodušší způsob, jak vyrobit dřevěné prkénko. Vezmete jeden jediný kus dřeva, ohoblujete ho do roviny a obrousíte. Získáte krásné prkénko, které věrně zobrazuje kresbu dřeva, která ještě více vynikne poté, co prkénko ošetříte olejem, výhodou je i cena takového prkénka a fakt, že nemusíte používat žádná lepidla. Velkou nevýhodou těchto prkének je ale to, že jsou z jednoho velkého kusu dřeva, které neustále pracuje. Když se vysušuje, tak se smrskává, když pohlcuje vlhkost, tak naopak bobtná. A protože jde v tomto případě o jeden jediný kus dřeva, tak tyto tvarové změny bývají tak velké, že jsou okem viditelné. Důsledkem toho se časem prkénko tvarově mění, není tak rovné a často se i kroutí. Proto my tato prkénka nevyrábíme a ani při tvorbě nábytku se kusy nábytku z jednoho kusu dřeva nepoužívají, protože to bývá nejčastější příčinou nežádoucích tvarových změn, o které nikdo nestojí.
Dobrou alternativou k prkénkům z jednoho kusu dřeva, která lidé volí zejména kvůli kresbě dřeva, jsou vícevrstvá prkénka, kde se střední část vyrobí z více lamel (ze spárovky) a krajní vrstvy jsou naopak z jednoho kusu dřeva nebo z více velkých kusů se zajímavou kresbou přilepené kolmo ke střední vrstvě. Získáte tak sendvičovou strukturu, která je velmi odolná ke tvarovým změnám a u zákazníků velmi žádaná.
2. Prkénka ze spárovky
Jde o nejčastěji používaný typ prkének, kdy se vezmou užší kusy dřeva a pomocí lepidla se slepí k sobě jeden vedle druhého. Takto se kromě prkének tvoří i jednotlivé části nábytku z masivu včetně kuchyňských pracovních desek. Výsledná deska, které se říká spárovka, má řadu výhod. Mezi největší výhody patří tvarová stálost, protože malé kusy dřeva pracují méně než jeden velký kus dřeva. Navíc můžeme používat různé druhy dřeva a tvořit tak vzhledově velmi zajímavá prkénka. K nožům jsou tato prkénka šetrná, nicméně je potřeba vědět, že nožem krájíme příčně přes vlákna dřeva a tím je narušujeme. Nejde o nic drastického a tato prkénka jsou opravdu nejběžněji používaná. Nejsou ale nejodolnější a s tím je potřeba počítat.
3. Špalíková prkénka
Jde o nejodolnější druh dřevěných prkének, která vznikají tak, že nařežeme krátké špalíky, které postavíme a slepíme k sobě. Podle jejich výsledné výšky tak vznikají buď klasická špalíková kuchyňská prkénka, nebo rovnou řeznické špalky používané v řeznictví na bourání a sekání masa. Jde tedy o velmi odolná prkénka, která jsou nejšetrnější k nožům, protože nekrájíte šikmo přes dřevní vlákna, ale kolmo k nim. Můžete si to představit např. tak, že vezmete větší množství špejlí, které postavíte těsně k sobě a když do nich budete chtít říznout z vrchu nožem, tak zjistíte, že špejle se noži vyhýbají a nejsou tak nijak významně porušené. Tímto způsobem řezu tak dochází k mnohem menšímu tupení nožů i opotřebení samotného prkénka.
Používané dřeviny
Aby dřevěná prkénka dlouhodobě a bez problémů sloužila, je k jejich výrobě potřeba hledat tvrdé dřeviny bez suků. Používáme osvědčené české dřeviny, stále častěji ale používáme i tropické dřevo, které je krásně barevné, o dost tvrdší a daleko více odolává vlhkosti. Prkénka z takových dřev jsou při každodenním používání odolnější a různé barevné kombinace jsou také krásnější na pohled a v kuchyni je potom škoda je uklízet.
Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba
Nejoblíbenějšími druhy dřeva na řezání prkének jsou akát, bambus, buk, dub a teak.
- Kdo si v Německu koupí prkénka z akátu, většinou nesežene africký druh dřeva akát, ale dřevo robinia. Přes toto vlastně nepravdivé prohlášení se ustálil název akácie. Nepravý akát má na evropský druh dřeviny dobrou trvanlivost a tvrdost. Úspěch dřeva jako dřeva pro masový trh je dán především jeho velmi nízkou cenou. Dřevo má bohužel silný sklon k deformaci, praskání a štěpení.
- Bambus ve skutečnosti není druh dřeva, ale tráva. Materiál podobný dřevu lze získat pouze složitým technickým procesem. Látka se oddělí a opět slepí. Vysoký technický faktor výroby znamená, že existují velmi rozdílné kvality. Jelikož se při výrobě používá hodně lepidla, je při hodnocení bambusových prkének rozhodující i kvalita tohoto lepidla.
- Buk je nejrozšířenějším listnatým stromem v Německu. Poměrně těžké a husté evropské dřevo je srovnatelné s dubem. Dřevo má silnou tendenci se smršťovat a rychle praskat a vyžaduje pečlivé a šetrné zacházení.
- Dub má na evropské tvrdé dřevo poměrně vysokou pevnost, podobně jako buk. Letokruhy v dubu jsou zřetelně odděleny a dodávají dřevu dekorativní strukturu. Oblíbený je zejména v interiérovém designu, pro nábytek, okna a dveře.
- Díky vysokému obsahu oleje a kaučuku má teak ze zde popsaných dřevin nejlepší odolnost proti dřevokazným houbám. Jeho povrch je obzvláště hladký. Čepele nožů zůstávají na dřevě velmi dlouho ostré, protože jsou velmi šetrné k čepelím. Teak má nízkou tendenci se deformovat a je jen stěží náchylný k praskání a lámání.
Následující tabulka zobrazuje námi používané dřeviny, jejich tvrdost a orientační cenu, aby bylo zřejmé, proč se jednotlivá prkénka cenově dost liší.
Dřevina | Tvrdost | Cena |
---|---|---|
Dub | Vysoká | Střední |
Buk | Vysoká | Střední |
Akát | Vysoká | Nízká |
Teak | Velmi vysoká | Vysoká |
Bambus | Střední až vysoká (dle kvality) | Střední |
Výroba dřevěného prkénka
Poté, co vybereme kvalitní dřevo, přichází fáze řezání, srovnávání, hoblování, lepení a broušení. Podle složitosti se tyto činnosti více či méně střídají a na jejich konci je hotový produkt tak, jak je zobrazený v našem obchodě. Naší prioritou je přesnost a bezvadnost. Proto se k Vám dostávají jen produkty, které bychom si sami vzali k nám domů a na které jsme po jejich finální úpravě hrdí. Každý krok při výrobě máme ve svých rukách, naše produkty proto dokonale známe, víme, jak jsou vyrobené a co od nich můžete očekávat.
Protože nechceme být jen dalším obchodem s dřevěnými prkénky, rádi tvoříme vzhledově odlišná prkénka, která jsou nejen funkční, ale také dělají v kuchyni parádu. Z různých druhů dřev si tak připravujeme neokoukané vzory, které následně lepíme dohromady a neustále tvoříme nové vzory, které by se Vám mohly líbit. Nebráníme se ani individuálním poptávkám po unikátních prkénkách podle Vašich představ, kdy hranicí je pouze Vaše fantazie a fyzikální vlastnosti dřeva.
Péče o dřevěné prkénko
Dřevěná prkénka je potřeba ošetřovat. Pro detailní informace o tom, jak na to, doporučujeme přečtení našeho článku (Jak pečovat o dřevěná kuchyňská prkénka). Pokud tedy máte dřevěné prkénko odjinud, případně zcela neošetřené, stačí následovat náš návod a dostanete prkénko do perfektní kondice i po dlouhodobějším používání.
Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva
Naše dřevěná kuchyňská prkénka po výrobě ošetřujeme kvalitním minerálním olejem potravinářské kvality, který jen bez zápachu, ideálně jím prkénko nasákne a nepustí tak do sebe žádnou další vlhkost a bakterie. Máčení probíhá ve dvou fázích, mezi kterými vždy čekáme, až prkénko minerální olej násakne do své struktury. Pro ještě lepší ošetření následně použijeme směs včelího vosku a minerálního oleje, která vyplní jemné póry ve dřevě a udělá prkénko ještě více vodoodpudivým.
Stačí si jen vybrat správnou velikost, tvar a typ povrchu (buď klasický hladký, nebo s postranním žlábkem). Ten oceníte zejména při porcování masa nebo krájení ovoce. Postranní kanálek oceníte při porcování masa a krájení šťavnatých potravin jako je čerstvé ovoce a zelenina, všechnu šťávu zachytí kanálek a pracovní plocha zůstane čistá. Praktická je také rukojeť, která vám zaručí stabilitu.
Čištění prkének je jednoduché a rychlé. Po každém použití doporučujeme desku omýt vodou a důkladně osušit. Je vhodné je pár minut před použitím namočit, aby povrch dřeva nasál trochu vlhkosti a zaplnily se tak póry ve dřevě a nenasály vám pak naopak třeba šťávu z masa. Pak je nutné je mýt ručně nejlépe ihned po použití a dobře osušit. Dřevěné krájecí desky nesnáší vlhkost a některé (zejména ty slabší) mají tendenci se kroutit. A na krájecím prkénku ve tvaru vrtule toho moc nenakrájíte. Nezapomínejte svému prkénku občas dopřát i větší péči.
Dřevěné prkénko jako dárek
Hledáte opravdu originální dárek? Na dřevěnou radost vám rádi vypálíme třeba obrázek nebo text na přání.
Dřevěná servírovací a krájecí prkénka si zamilujete a rozhodně budou skvělým doplňkem do každé moderní kuchyně. Kromě toho, že vypadají stylově, jsou ekologická a snadno se udržují. Dřevo je odolné, takže vydrží velkou zátěž i dlouhá léta.
tags: #velké #dřevěné #prkénko #druhy #dřeva