Barvy na dřevo pro potravinářství: Složení a použití

Potravinářská barviva jsou běžnou součástí mnoha výrobků. V potravinářství se používají dvě hlavní skupiny barviv - přírodní a syntetická barviva.

Přírodní barviva

Kurkumin je přírodní žluté barvivo získávané z kořene kurkumy (Curcuma longa). Patří mezi nejbezpečnější potravinářská barviva a používá se po tisíce let nejen jako koření, ale i jako barvivo. Poskytuje jasně žlutou až oranžovou barvu a najdete ho v hořčici, sýrech, margarínech a pečivu.

Košenila je přírodní červené barvivo získávané ze sušených samiček hmyzu červce nopálového (Dactylopius coccus). Ačkoli je přírodní, není vhodná pro vegany a vegetariány a u některých citlivých jedinců může vyvolávat alergické reakce.

Chlorofyl je přírodní zelené barvivo, které se získává z listů rostlin, jako je špenát, vojtěška nebo kopřiva. Chlorofyly (E140) jsou považovány za velmi bezpečné, nezpůsobují alergické reakce a jsou vhodné pro vegetariány i vegany.

Karoteny jsou přírodní oranžová až žlutá barviva získávaná z mrkve, rajčat, dýní, sladkých brambor a dalších rostlin. Patří mezi nejbezpečnější potravinářská barviva a mají navíc nutriční hodnotu jako prekurzory vitaminu A. Používají se v margarínech, sýrech, pečivu a nápojích a jsou velmi dobře snášeny, nezpůsobují alergie a nemají žádné známé negativní účinky.

Čtěte také: Druhy barev a laků

Betanin je přírodní červeno-fialové barvivo získávané z červené řepy. E162 je považován za velmi bezpečné barvivo a jeho konzumace není spojována s žádnými zdravotními riziky. Poskytuje intenzivní červenou až fialovou barvu a používá se v jogurtech, zmrzlinách, nápojích a sladkostech.

Syntetická barviva

Tartrazin je syntetické azobarvivo žluté barvy, které patří mezi nejkontroverznější potravinářská barviva. V Evropské unii proto musí být na obalech výrobků obsahujících tartrazin uvedeno upozornění na možný nepříznivý vliv na aktivitu a pozornost dětí. Také může vyvolávat alergické reakce, zejména u lidí citlivých na aspirin. Mnoho výrobců ho postupně nahrazuje přírodními alternativami, přesto se s tartrazinem stále můžete setkat především v levnějších nebo importovaných potravinách (nápojích, sladkostech, instantních polévkách a žvýkačkách).

Žluť SY je další syntetické azobarvivo oranžově-žluté barvy, které také podléhá povinnému upozornění na nepříznivý vliv na dětské chování a pozornost. Může způsobovat alergické reakce a hyperaktivitu u citlivých dětí. Najdete ho v nápojích, zmrzlinách, sladkostech, cereáliích a pečivu.

Azorubin je syntetické azobarvivo červené barvy, které patří mezi šest barviv vyžadujících upozornění o vlivu na dětské chování. Přidává do marmelád, marcipánu, cukrovinek, nápojů a některých mléčných výrobků.

Ponceau 4R je další problematické azobarvivo červené barvy jehož použití je v Evropské unii podmíněno povinným označením na obalech. Najdete ho v nápojích, želatinových dezertech, sladkostech a konzervovaném ovoci. E124 může vyvolávat hyperaktivitu a poruchy pozornosti u dětí a alergické reakce u citlivých jedinců.

Čtěte také: Jak vybrat mořidlo na olši?

Červeň Allura AC je syntetické červené azobarvivo, které je posledním ze šesti barviv vyžadujících upozornění o vlivu na děti. Najdete ji v celé řadě potravin, od sladkostí a nápojů přes cereálie až po zmrzliny. U některých lidí může vyvolat alergické reakce, bolesti hlavy, vyrážky nebo zažívací potíže, a u dětí je spojována s hyperaktivitou a poruchami pozornosti.

Modř Brilliant FCF je syntetické modré barvivo, které nepatří mezi azobarviva a je považováno za relativně bezpečné. Poskytuje intenzivní modrou barvu a používá se v limonádách, želatinových a cukrových bonbonech, zmrzlinách, pudincích, dekorativních polevách, některých mléčných produktech a cereáliích. V Evropské unii je použití E133 povoleno, avšak i zde jsou stanoveny maximální limity jeho obsahu v jednotlivých typech potravin.

E141 je skupina barviv, která je odvozena z přirozených chlorofylů (E140), ale díky chemické úpravě mají odlišné vlastnosti. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že měďnaté komplexy nejsou tak citlivé na světlo jako čisté chlorofyly (E140), což znamená, že jejich barva zůstává v potravinách déle intenzivní a stabilní. V České republice je použití E141 povoleno pro určité druhy potravin, avšak nesmí se přidávat do dětské výživy.

E150 je obecné označení pro karamelová barviva, která se vyrábějí kontrolovaným zahříváním cukrů. Jsou to nejpoužívanější barviva v potravinách, kterým dodává stálou hnědou barvu. Různé typy karamelu (E150a až E150d) se liší způsobem výroby a chemickým složením. Karamelové barvivo se často označuje za přírodní, protože se vyrábí ze surovin běžně se vyskytujících v přírodě.

  • E150a je nejjednodušší forma karamelového barviva, které vzniká zahříváním cukru bez jakýchkoli přídavných chemických látek. Díky tomu je E150a nejčistší a nejpřírodnější forma karamelového barviva. Má světle až tmavě hnědou barvu a používá se především v pečivu, cukrovinkách, zmrzlinách nebo některých alkoholických nápojích (například whisky).
  • E150b, známý jako kaustický sulfitový karamel, se vyrábí zahříváním cukru za přítomnosti zásad a siřičitanů, které ovlivňují výslednou barvu i vlastnosti karamelu, který je intenzivněji zbarvený a lépe rozpustný ve vodě. Používá se hlavně v pivu, octu, pečivu nebo omáčkách.
  • E150c je karamelové barvivo vyráběné za přítomnosti velmi malého množství amonných sloučenin. Světová zdravotnická organizace nedokázala škodlivost prokázat, proto je amoniakový karamel považován za bezpečný.
  • E150d je nejsložitější forma karamelového barviva vyráběná za přítomnosti siřičitanů a amonných sloučenin. Poskytuje velmi tmavou hnědou barvu a najdete ho v colových nápojích, tmavém pivu, některém pečivu a omáčkách.

Barvy na dřevo pro potravinářství

Ačkoli jsou všechna potravinářská barviva povolená v EU bezpečná při dodržení doporučeného dávkování, existují situace, kdy je vhodné sáhnout spíše po přírodních variantách. Přírodní barviva oceníte zejména tehdy, pokud připravujete dezerty pro malé děti, alergiky nebo osoby s citlivějším zažíváním. Výběr barviva záleží především na vašich požadavcích a na tom, komu je vaše pečení určeno.

Čtěte také: Dokonalý vzhled jasanové dýhy

OSMO Color - přírodní nátěry na dřevo pro ochranu vašich interiérů i exteriérů. Kvalitní voskové oleje a mořidla v mnoha odstínech a velikostech balení. Nátěry na dřevo do vnitřních a vnějších prostor a tvrdý voskový olej na dřevěné podlahy. Nátěry OSMO Color jsou založené na čistě přírodní bázi - hlavními složkami jsou oleje a vosky. Konkrétně byly použity oleje slunečnicový, lněný a olej z bodláku Díky svému složení mohou být vosky použity i v potravinářství. Tyto produkty rovněž neobsahují žádné alergeny a vykazují vysokou míru šetrnosti vůči životnému prostředí.

Vzhledem k účelu maringotky bych vynechal prvotní napuštění ochranným napouštědlem. Další z možností je napuštění povrchu dřeva fermeží, případně i ve směsi s včelím voskem.

Produkty Lazurol

Níže je uveden seznam produktů Lazurol, které jsou vhodné pro různé aplikace na dřevo:

  • LAZUROL AQUA DEKOR V1315: Vodou ředitelná tenkovrstvá lazura s hlubokým průnikem do materiálu, vytváří jemný povrch, který se neloupe.
  • LAZUROL TOPDECOR S1035: Syntetická tenkovrstvá lazura.
  • LAZUROL AQUA COLOR V2067: Vodou ředitelná krycí lazura.
  • LAZUROL AQUA NAPOUŠTĚDLO V1314: Napouštědlo pro lazury.
  • LAZUROL LAK POCHOZÍ VENKOVNÍ S1020: Syntetický lak.
  • LAZUROL LAK UNIVERZÁLNÍ S1002: Syntetický lak.

Při výběru nátěru na dřevo je důležité zvážit účel použití, požadovaný vzhled a bezpečnost pro potraviny. V případě pochybností se poraďte s odborníkem.

tags: #barva #na #drevo #do #potravinarstvi #slozeni

Oblíbené příspěvky: