Dřevěná udírna: Plán, rozměry a postup stavby

Pokud rádi udíte maso nebo ryby a chcete mít kontrolu nad celým procesem od základu, pak je stavba udírny svépomocí správným krokem. Tento článek vám ukáže, jak na to krok za krokem - od výběru místa až po detailní řešení komína a žároviště. Pokud si chcete postavit vlastní domácí udírnu, máte mnoho možností jak na to. Postavit si vlastní udírnu není výsadou jen zkušených řemeslníků. Stačí trochu trpělivosti, dobře promyšlený plán a kvalitní materiál.

Proč se pustit do stavby udírny?

Uzení masa je osvědčený způsob konzervace i ochucení potravin, který si v domácích podmínkách získává stále více příznivců. Místo koupě drahé sestavy si můžete vytvořit vlastní, plně funkční udírnu. Výhodou je nejen nižší cena, ale především možnost přizpůsobení velikosti a konstrukce vlastním potřebám.

  • Úspora peněz: Stavba vlastní udírny vás vyjde levněji a navíc neplatíte nic za práci.
  • Unikátní chuť a vůně: Uzení dodává potravinám unikátní chuť a vůni, kterou nelze dosáhnout žádným jiným způsobem.
  • Zdravější maso: Jelikož si budete maso do své udírny připravovat sami, budete si jistí, že k němu nejsou přidávané velké dávky soli nebo chemikálie používané při průmyslovém zpracovávání.

Plán na stavbu udírny: Co si promyslet na začátku?

Dříve než vezmete do ruky první cihlu, je potřeba udělat si jasno v několika klíčových bodech. Dobrý plán je totiž základem úspěchu - ať už stavíte malou domácí udírnu nebo robustní zděnou variantu s dlouhým kouřovodem. Přehledné odpovědi na následující otázky vám pomohou předejít chybám, které by se později těžko napravovaly.

  1. Kde udírnu umístíte? Vyberte místo chráněné před větrem, ideálně v závětří. Zároveň dbejte na dostatečný odstup od sousedních domů a oken - kouř je sice příjemný pro vás, ale sousedé to nemusí vidět stejně. správné umístění udírny - umístěte ji do závětří, zvažte odkud vanou větry, později to oceníte hlavně vy a vaši sousedé.
  2. Jaký typ udírny zvolíte? Bude to klasická zděná udírna pro celoroční provoz, nebo lehká dřevěná konstrukce vhodná jen na sezónní použití? Zděné udírny nabízejí větší stabilitu a tepelnou setrvačnost, dřevěné naopak nižší pořizovací náklady a rychlejší stavbu. Pokud uzené množství nebude tak velké, postačí i dřevěná udírna.
  3. Jak často budete udit? Pokud plánujete udit několikrát do roka větší množství masa, vyplatí se investovat do větší komory a samostatného žároviště s kouřovodem.
  4. Jaké materiály máte k dispozici? Zamyslete se nad tím, co máte doma nebo co snadno seženete. Využít lze například staré cihly, šamotové desky, tvárnice, ocelové plechy nebo dobře vyschlé dřevo.

Materiály pro dřevěnou udírnu

Dalším krokem je zvolit správný materiál, ze kterého chcete udírnu postavit. Doporučujeme zvolit zvolit takový materiál, který vám nepopraská po prvním zatopení nebo v průběhu užívání a uzení. Pro dřevěnou udírnu pak použijte tvrdé dřevo, jako je dub nebo buk. Nejenže je odolné vůči teplotním změnám, ale navíc dodá masu vynikající aroma.

Smrk je jedním z nejlevnějších druhů dřeva, proto je také často používaný jako stavební materiál. Hrušeň se dobře snáší s vysokými teplotami. Ořechové dřevo je velmi pevné a odolné proti ohni.

Čtěte také: Průmyslová mozaika z dřeva

Použitý materiál - by měl korespondovat a ladit s prostředím, ve kterém bude udírna stát. Materiál může být přiznaný či omítnutý.

TIP: Nezapomeňte dřevo řádně naimpregnovat, aby odolalo vlhkosti a plísním, a pro venkovní použití ho doporučujeme natřít i lakem. Důležité je, aby tento nátěr zůstal pouze na vnějších stranách.

Základy pro udírnu

Dobré základy pro udírnu - to zaručí její dobrou stabilitu a odolnost, doporučujeme minimálně 80 cm do hloubky. Základy by měly vystupovat minimálně 10 až 15 cm nad povrch a měly by vám vytvořit tzv. sokl, na který pak udírnu postavíte. Udírna, zejména ta zděná, je velmi těžká a její váha může klidně přesáhnout několik set kilogramů, což znamená, že bez pevných a stabilních základů by mohlo dojít k jejímu posunutí, sesunutí nebo deformaci v průběhu let používání.

Topeniště

Topeniště - je asi nejdůležitějším místem celého udírny. Musí odolávat vysokým teplotám, musí být kvalitně provedené a neporušené. Topeniště je třeba stavět ze šamotových cihel a šamotových desek a používat kamnářskou maltu, kvůli vysokému žáru by Vám klasické materiály nevyrdžely a popraskaly. Součástí topeniště je také litinový tepelný štít a rošt, popelník a také ocelový prvek pro napojení kouřovodu. Topeniště musí odolat vysokým teplotám, proto se zpravidla staví ze šamotových cihel. Můžete použít i základ ze starých kamen, například ze známého typu Petra. Topeniště musí být vybavené dvířky a uvnitř roštem, přes který bude propadávat popel do popelníku.

Kouřovod

Pro správné uzení je důležité efektivní vedení kouře z ohniště rovnou do udící komory. Kouřovod by měl být kvalitní, aby umožnil plynulý přenos kouře, který je nezbytný pro co možná nejlepší uzení. Pro kouřovod je důležité zajistit správný sklon, nejlépe 5 cm na každý metr, aby kouř plynule proudil a dostal se tak bez problémů do udící komory. Jako kouřovod dobře poslouží kameninová trubka, případně trubka z litiny nebo oceli. Pro zajištění dobrého tahu je třeba kouřovod vyspádovat, a to se spádem alespoň 5 cm na metr.

Čtěte také: Jak vyrobit dřevěnou houpačku

Délka kouřovodu by měla být alespoň 1,5 metru. Důvodem je, aby se konstrukce udírny nepřehřívala, a také aby byla zachována bezpečnost a minimalizovalo se riziko požáru.

Udící komora

Udicí skříň nebo také komora je prostor, ve kterém dochází k samotnému uzení. Zkušení stavitelé udíren doporučují vsadit na osvědčené rozměry 90 x 90 cm. V případě zděných udíren se udicí komora vyrábí z ocelového plechu a následně se obezdí cihlami. Mezi ocelovým pláštěm a cihlou musí být mezera, která umožní bezproblémové rozpínání skříně způsobené změnami teplot. Obezdění udírny by mělo být zakončené ve výšce, kde bude umístěné zastřešení. Vnitřní prostor skříně lze vybavit rošty či tyčemi pro zavěšení uzenin. Pohodlný přístup do udírny zajistí boční dvířka. Měla by být dostatečně prostorná a prostor udicí komory musí dobře utěsnit.

Komín

O odvod spalin ven z udírny se stará komín, který by měl být vybavený stříškou zajišťující ochranu před deštěm. Zastřešení s komínem lze u domácích udíren realizovat různými způsoby. Jednodušším řešením je udírnu z horní části opatřit plechem a spaliny odvést obyčejným (třeba plechovým) kouřovodem. Náročnější (za to vzhledově působivější) cestou je celou udírnu a prostor kolem ní zastřešit. Pokud se rozhodnete pro stavbu krovu, osaďte komín jako první. Materiály pro komín by měly být vysoce odolné vůči vysokým teplotám a korozi.

Dvířka

Tradiční varianta s dvířky umístěnými na přední straně je nejběžnější volbou, protože poskytuje snadný přístup k uzeným potravinám a umožňuje snadnou kontrolu. Bez ohledu na typ, dvířka musí být dokonale těsnící, aby zabránila úniku kouře během uzení. Dvířka tedy musí být dostatečně těsná. Ta klasická s předním otevíráním jsou opatřena panty a kličkou pro otevírání. Mohou být buďto dřevěná jako zbytek boudičky, nebo lze použít i variantu z kovu.

Rošty a teploměr

Pro správné uspořádání uzeného masa, klobás nebo ryb uvnitř udírny je nezbytné mít kvalitní rošty. Nastavitelné rošty jsou ideálním řešením, protože vám umožní přizpůsobit výšku roštu podle velikosti uzených potravin. Pro úspěšné uzení je také vhodné sledovat teplotu v udírně.

Čtěte také: Typy a stavba dřevěných chatek

Odkládací prostor

Odkládací prostor - ten je nutný pro pohodlné užívání udírny. Při stavbě proto počítejte s vedlejší podpěrnou zídkou pro desku, kde budete připravovat pokrmy a odkládat náčiní pro grilování. Horní desku si pak můžete zakoupit u kameníka nebo obložit sami.

Tipy a triky

  • Před zahájením stavby si musíte dobře rozmyslet, kde chcete udírnu postavit.
  • Vedle udírny je velmi praktické mít dřevník pro uskladnění palivového dřeva.
  • Nevystavujte udírnu pod koruny stromů. Kouř z uzení může poškodit listí, zasáhnout plody a dlouhodobě znečistit větve. Navíc může během provozu docházet k přehřívání, což by stromům rozhodně neprospělo.
  • Komín vždy důkladně chraňte před deštěm. Nejlepším řešením je zakončení komína stříškou nebo speciální tvarovkou. Zabráníte tak zatékání vody dovnitř, což by mohlo vést k poškození konstrukce i narušení tahového efektu.
  • Dbejte na pohodlný a bezpečný přístup. Při přikládání dřeva i kontrole teploty byste se neměli muset natahovat ani ohýbat přes horké části. Všechny ovládací prvky a dvířka by měly být snadno dosažitelné a pevně uchycené.

Závěr

Stavba udírny svépomocí je projekt, který spojuje zručnost, kreativitu i návrat k poctivým tradicím. Pokud máte rádi maso, klobásy nebo ryby s bohatou kouřovou chutí, udírna na zahradě vám bude skvělým společníkem. A co je nejdůležitější - není to tak složité, jak se zdá.

tags: #dřevěná #udírna #plánek #rozměry

Oblíbené příspěvky: