Dřevěné uhlí vs. brikety na grilování: Co je lepší pro váš gril?
Oheň fascinuje lidstvo odpradávna, a proto jsou grily na tuhá paliva stále velmi oblíbené. Kouř dodává grilovaným pokrmům, zejména masu, nezaměnitelnou chuť a vůni, a praskání dřeva připomíná příjemné večery u táboráku. Dřevěné uhlí i brikety jsou vyrobeny ze dřeva, ale liší se výrobním procesem a složením.
Výroba a složení
Dřevěné uhlí se vyrábí částečným spálením dřeva za vysoké teploty. Díky tomuto postupu dřevo neobsahuje vodu, plyn ani dehet.
Brikety se vyrábí z biomasy, tedy štěpky, dřevěných pilin, hoblin a jiného dřevního odpadu. Jde o zbytkový materiál po zpracování kmenů stromů na trámy a prkna, který se za pomoci tlaku a tepla tvaruje do úhledných briket.
Rozhodování podle doby grilování
Chcete si po práci rychle ugrilovat pár kousků kuřecího masa a zeleniny? Použijte dřevěné uhlí. Plánujete víkendové posezení s přáteli, které se protáhne na celé odpoledne? V tom případě jsou brikety lepší volbou.
Vlastnosti grilovacího dřevěného uhlí
- Rozhoří se do 15 minut.
- Oproti briketám krátce dosahuje i vyšších teplot (až cca 320 °C).
- Vysokou výhřevnost nabídne maximálně po dobu cca 1 hodiny.
- Výhřevnost ztrácí poměrně rychle.
- Vhodné na přímé grilování.
- Ideální na rychlé grilovačky, když plánujete grilovat jen pro pár lidí.
- Ideální na steaky, burgery, vepřovou krkovičku na plátky, klobásky a jiná poměrně rychlejší jídla.
Vlastnosti grilovacích briket
- Mají pravidelný tvar a rovnoměrnou velikost, jsou kompaktní.
- Rozhoří se do 15-20 minut.
- Hoří i přes tři hodiny.
- Stabilně si udržují výhřevnost, po dvou hodinách teprve začne klesat.
- Vhodné na přímé i nepřímé grilování.
- Vhodné i na grilování Low & Slow (při použití snake metody rozmístění briket).
- Ideální i na větší grilovačky, když pozvete více hostů.
- Ideální na jakékoliv grilovací recepty.
Jak vybrat kvalitní dřevěné uhlí a brikety?
- U dřevěného uhlí sledujte na obalu podíl tzv. fixního uhlíku. Čím vyšší podíl uhlíku, tím lépe uhlí hoří.
- Velikost uhlíků by měla být přibližně 2 až 8 cm. Menší kousky jsou spíše drť, od které se ušpiníte a nebudou dobře hořet. Při nákupu uhlí balení důkladně prohmatejte.
- Pokud máte na výběr, kupujte vždy uhlí i brikety skladované v uzavřeném prostoru. U zboží vystaveného venku nemáte jistotu, kolik vlhkosti stihlo palivo natáhnout ze vzduchu.
- Doporučuje se používat pouze dřevo z tvrdých listnatých stromů. Nejlepší vlastnosti mají bukové brikety - dlouho žhnou, drží stabilní teplotu a jejich kouř nijak neovlivňuje chuť připravovaného jídla. Pro grilování zvěřiny vyzkoušejte směs buku a dubu. Alternativou jsou brikety z kokosových slupek.
Skladování
Uhlí i brikety skladujte v suchu a temnu, kde nenatáhnou vlhkost ze vzduchu (např. v uzavřené garáži nebo technické místnosti). Vlhké palivo se špatně zapaluje a při hoření kouří.
Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba
Rozdíly mezi levnými a drahými briketami
U obou druhů paliv velmi záleží na jejich kvalitě. Kvalitní brikety skutečně rovnoměrně drží žár i přes tři hodiny, zatímco méně kvalitní brikety mohou hořet jen jednu hodinu. Levné brikety bývají lisovány pod menším tlakem, vydrží méně, mají méně stabilní výhřevnost a často se rozpadnou. Kvalitní brikety jsou lisovány pod tlakem 50 tun a nepotřebují tolik pojiva. Levnější brikety taky výrazně více smrdět a kouřit při zapalování - protože je pohromadě nedrží tlak, ale chemické pojivo.
Ve výsledku taky budete při grilování potřebovat kvalitních briket méně, když hoří stabilněji a delší dobu. Takže se ten cenový rozdíl zase zmenší :)
Má i za uhlí smysl si připlatit?
I u dřevěného uhlí jsou velké rozdíly v kvalitě podle jeho cenovky. Obecně by mělo platit že u dražšího, kvalitního dřevěného uhlí dostanete větší kusy uhlí. To pak hoří déle a stabilněji, než když dostanete malé kousky. V horším případě můžete v pytli najít i úplnou drť, která je v podstatě nepoužitelná.
Tabulka srovnání vlastností
Vlastnost | Dřevěné uhlí | Brikety |
---|---|---|
Doba rozhoření | Do 15 minut | 15-20 minut |
Doba hoření | Cca 1 hodina | Více než 3 hodiny |
Stabilita teploty | Méně stabilní | Velmi stabilní |
Vhodné pro | Přímé grilování, rychlé grilování | Přímé i nepřímé grilování, dlouhé grilování |
Cena | Obvykle levnější | Obvykle dražší |
Jak se vyrábí dřevěné uhlí a brikety?
Dřevěné uhlí se vyrábí pomalým spalováním tvrdého dřeva za minimálního přístupu vzduchu v milířích nebo speciálních pecích. Prchavé látky shoří a zbude dřevěné uhlí, které hoří téměř bez plamenů a dosahuje vyšších teplot.
Grilovací brikety jsou stlačené grilovací dřevěné uhlí. U kvalitních briket je uhlí lisováno pod tlakem 50 tun do pravidelné formy. Přidává se přírodní pojivo, aby lépe držely pohromadě.
Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva
Grilování na dřevě vs. grilování na dřevěném uhlí
Rozdíl spočívá v pohodlí a časové náročnosti. Oheň ze dřeva dodává jídlu nádherné aroma, ale vzniká silný kouř a musí se dlouho čekat, než se plameny zmírní. Grilování na briketách je běžně používaná metoda, která nabízí několik výhod. Dlouhá doba hoření, konzistentní teplota a snadná kontrola.
Závěr
Jak vidíte, mezi uhlím a briketami doporučujeme vybírat hlavně podle toho, co plánujete na grilu zrovna dělat. Zatímco brikety jde použít víceméně při jakémkoliv grilování, uhlí má svá omezení. I proto se u nás grilovací brikety prodávají výrazně více než uhlí.
Čtěte také: Moderní využití zadlabacích vložek
tags: #dřevěné #uhlí #vs #brikety #na #grilování