Dřevěné uhlí vs. brikety na grilování: Co je lepší pro váš gril?

Oheň fascinuje lidstvo odpradávna, a proto jsou grily na tuhá paliva stále velmi oblíbené. Kouř dodává grilovaným pokrmům, zejména masu, nezaměnitelnou chuť a vůni, a praskání dřeva připomíná příjemné večery u táboráku. Dřevěné uhlí i brikety jsou vyrobeny ze dřeva, ale liší se výrobním procesem a složením.

Výroba a složení

Dřevěné uhlí se vyrábí částečným spálením dřeva za vysoké teploty. Díky tomuto postupu dřevo neobsahuje vodu, plyn ani dehet.

Brikety se vyrábí z biomasy, tedy štěpky, dřevěných pilin, hoblin a jiného dřevního odpadu. Jde o zbytkový materiál po zpracování kmenů stromů na trámy a prkna, který se za pomoci tlaku a tepla tvaruje do úhledných briket.

Rozhodování podle doby grilování

Chcete si po práci rychle ugrilovat pár kousků kuřecího masa a zeleniny? Použijte dřevěné uhlí. Plánujete víkendové posezení s přáteli, které se protáhne na celé odpoledne? V tom případě jsou brikety lepší volbou.

Vlastnosti grilovacího dřevěného uhlí

  • Rozhoří se do 15 minut.
  • Oproti briketám krátce dosahuje i vyšších teplot (až cca 320 °C).
  • Vysokou výhřevnost nabídne maximálně po dobu cca 1 hodiny.
  • Výhřevnost ztrácí poměrně rychle.
  • Vhodné na přímé grilování.
  • Ideální na rychlé grilovačky, když plánujete grilovat jen pro pár lidí.
  • Ideální na steaky, burgery, vepřovou krkovičku na plátky, klobásky a jiná poměrně rychlejší jídla.

Vlastnosti grilovacích briket

  • Mají pravidelný tvar a rovnoměrnou velikost, jsou kompaktní.
  • Rozhoří se do 15-20 minut.
  • Hoří i přes tři hodiny.
  • Stabilně si udržují výhřevnost, po dvou hodinách teprve začne klesat.
  • Vhodné na přímé i nepřímé grilování.
  • Vhodné i na grilování Low & Slow (při použití snake metody rozmístění briket).
  • Ideální i na větší grilovačky, když pozvete více hostů.
  • Ideální na jakékoliv grilovací recepty.

Jak vybrat kvalitní dřevěné uhlí a brikety?

  1. U dřevěného uhlí sledujte na obalu podíl tzv. fixního uhlíku. Čím vyšší podíl uhlíku, tím lépe uhlí hoří.
  2. Velikost uhlíků by měla být přibližně 2 až 8 cm. Menší kousky jsou spíše drť, od které se ušpiníte a nebudou dobře hořet. Při nákupu uhlí balení důkladně prohmatejte.
  3. Pokud máte na výběr, kupujte vždy uhlí i brikety skladované v uzavřeném prostoru. U zboží vystaveného venku nemáte jistotu, kolik vlhkosti stihlo palivo natáhnout ze vzduchu.
  4. Doporučuje se používat pouze dřevo z tvrdých listnatých stromů. Nejlepší vlastnosti mají bukové brikety - dlouho žhnou, drží stabilní teplotu a jejich kouř nijak neovlivňuje chuť připravovaného jídla. Pro grilování zvěřiny vyzkoušejte směs buku a dubu. Alternativou jsou brikety z kokosových slupek.

Skladování

Uhlí i brikety skladujte v suchu a temnu, kde nenatáhnou vlhkost ze vzduchu (např. v uzavřené garáži nebo technické místnosti). Vlhké palivo se špatně zapaluje a při hoření kouří.

Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba

Rozdíly mezi levnými a drahými briketami

U obou druhů paliv velmi záleží na jejich kvalitě. Kvalitní brikety skutečně rovnoměrně drží žár i přes tři hodiny, zatímco méně kvalitní brikety mohou hořet jen jednu hodinu. Levné brikety bývají lisovány pod menším tlakem, vydrží méně, mají méně stabilní výhřevnost a často se rozpadnou. Kvalitní brikety jsou lisovány pod tlakem 50 tun a nepotřebují tolik pojiva. Levnější brikety taky výrazně více smrdět a kouřit při zapalování - protože je pohromadě nedrží tlak, ale chemické pojivo.

Ve výsledku taky budete při grilování potřebovat kvalitních briket méně, když hoří stabilněji a delší dobu. Takže se ten cenový rozdíl zase zmenší :)

Má i za uhlí smysl si připlatit?

I u dřevěného uhlí jsou velké rozdíly v kvalitě podle jeho cenovky. Obecně by mělo platit že u dražšího, kvalitního dřevěného uhlí dostanete větší kusy uhlí. To pak hoří déle a stabilněji, než když dostanete malé kousky. V horším případě můžete v pytli najít i úplnou drť, která je v podstatě nepoužitelná.

Tabulka srovnání vlastností

Vlastnost Dřevěné uhlí Brikety
Doba rozhoření Do 15 minut 15-20 minut
Doba hoření Cca 1 hodina Více než 3 hodiny
Stabilita teploty Méně stabilní Velmi stabilní
Vhodné pro Přímé grilování, rychlé grilování Přímé i nepřímé grilování, dlouhé grilování
Cena Obvykle levnější Obvykle dražší

Jak se vyrábí dřevěné uhlí a brikety?

Dřevěné uhlí se vyrábí pomalým spalováním tvrdého dřeva za minimálního přístupu vzduchu v milířích nebo speciálních pecích. Prchavé látky shoří a zbude dřevěné uhlí, které hoří téměř bez plamenů a dosahuje vyšších teplot.

Grilovací brikety jsou stlačené grilovací dřevěné uhlí. U kvalitních briket je uhlí lisováno pod tlakem 50 tun do pravidelné formy. Přidává se přírodní pojivo, aby lépe držely pohromadě.

Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva

Grilování na dřevě vs. grilování na dřevěném uhlí

Rozdíl spočívá v pohodlí a časové náročnosti. Oheň ze dřeva dodává jídlu nádherné aroma, ale vzniká silný kouř a musí se dlouho čekat, než se plameny zmírní. Grilování na briketách je běžně používaná metoda, která nabízí několik výhod. Dlouhá doba hoření, konzistentní teplota a snadná kontrola.

Závěr

Jak vidíte, mezi uhlím a briketami doporučujeme vybírat hlavně podle toho, co plánujete na grilu zrovna dělat. Zatímco brikety jde použít víceméně při jakémkoliv grilování, uhlí má svá omezení. I proto se u nás grilovací brikety prodávají výrazně více než uhlí.

Čtěte také: Moderní využití zadlabacích vložek

tags: #dřevěné #uhlí #vs #brikety #na #grilování

Oblíbené příspěvky: