Jak Správně Podpalovat Dřevěné Brikety

Dřevěné brikety jsou výbornou volbou pro vytápění domácnosti nebo grilování. Jsou ekologické, ekonomické a poskytují dlouhotrvající žár. Pro maximální využití jejich potenciálu je ale třeba správné založení ohně a dostatečné rozpálení.

Výběr Kvalitních Briket

Při výběru dřevěných briket se ujistěte, že jste obdrželi kvalitní a suché produkty, které mají nižší obsah vlhkosti a jsou tedy snadněji zapalitelné. Vyhněte se používání mokrých nebo vlhkých briket, protože to může negativně ovlivnit jejich schopnost snadného zapálení. Mokré brikety vám zbytečně dehtují kouřovody a komín. Navíc si ušetříte nervové vypětí při zapalování.

Aby šly dobře zapálit, musí být brikety suché a v suchu skladované. Při výběru je dobré se zaměřit na složení - ty kvalitní jsou opravdu jen ze dřeva, nenajdete v nich žádné chemikálie nebo jiné příměsi.

Příprava Prostoru

Než samotné zapalování briket, je důležité připravit si prostor, v našem případě topeniště. To by mělo být ideálně vymetené od popela a zcela čisté. Pro vaše bezpečí se také ujistěte, že v okolí nejsou žádné hořlavé materiály, a vytvořte dostatečný prostor pro přívod vzduchu. Umístěte brikety na vhodnou podložku nebo rošt, který umožní proudění vzduchu pod briketami. Ideální je, vytvořit si pod briketami základ z papíru a třísek.

Prostor určený k zakládání ohně by měl být větraný a topeniště by se mělo nacházet v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Před zapalováním je vhodné topeniště důkladně vymést a očistit. Kromě samotného paliva je třeba nachystat si zapalovač nebo zápalky a podpalovač.

Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba

Metody Zapalování Dřevěných Briket

Existuje několik metod, jak správně zapálit dřevěné brikety. Zde jsou některé z nich:

Metoda Pyramidy

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zapálit dřevěné brikety je metoda pyramidy, kdy položíte dvě nebo tři brikety vedle sebe a umístíte další dvě brikety vrstvou přes první. Vytvoříte tak malou pyramidu. Uprostřed vytvořte malou díru nebo prohlubeň, kterou zapálíte. Oheň se bude postupně šířit od středu pyramidy směrem ven. Dosáhnete tak rychlého a rovnoměrného zapálení všech briket.

Použití Podpalovače

Podpalovače na brikety jsou velmi rychlým a snadným nástrojem pro zapálení tohoto topiva. Můžete použít například speciální podpalovače tekuté, tuhé nebo ve formě tyčinek. K dostání jsou i podpalovače ve formě gelu či tablet. Podpalovač jednoduše přiložte k briketám nebo pod ně a zapalte. Počkejte, až se oheň dostatečně rozhoří, než přidáte další brikety. Při jejich použití je důležité dodržovat bezpečnostní opatření. Umístěte brikety a podpalovač vždy na spolehlivém místě, které je vzdálené od hořlavých materiálů. Nezapomeňte dodržovat bezpečnostní opatření a mít plnou kontrolu nad ohněm.

Optimální volbou jsou přírodní podpalovače na bázi dřevěných vláken nebo štěpky namočené ve vosku nebo v oleji. Tyto materiály představují způsob, jak podpálit dřevěné brikety rychleji a bezpečněji. Kapalné nebo umělé podpalovače mohou při hoření uvolňovat nežádoucí chemikálie a vůně, proto se od jejich používání upouští, zvláště při grilování. Pro rovnoměrné rozšíření ohně je třeba podpalovač zapálit z více stran.

Komínový Podpalovač (Startér)

Dnes se za správný postup považuje zapálení dřevěného uhlí v komínovém podpalovači (neboli startéru), což je většinou svislý kovový válec s dřevěnou nebo žáruvzdornou rukojetí a kovovou přepážkou ve spodní části. Pokud máte komínový startér, už nepotřebujete tekutý podpalovač na bázi ropy. Naplňte komínový podpalovač dřevěným uhlím nebo briketami.Dva volně zmačkané listy novinového papíru vložte do spodní části. Startér postavte na palivový rošt grilu (tj. Zapalování dřevěného uhlí (podle kvality) trvá cca 15-20 minut. Briket cca 30 minut. Svislý tvar komínu odvádí plameny směrem nahoru, a tak rychle a rovnoměrně zapálí všechny uhlíky. Pak už můžete vysypat zapálené uhlí na palivový rošt.

Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva

Komínový podpalovač nebo také komínový startér je praktický nástroj v podobě trubky s otvory a rukojetí, který umožní dokonalé rozpálení grilovacího uhlí nebo briket. Skládá se ze dvou částí. Spodní prostor s mřížkou je určené pro umístění pevného podpalovače a do horní komory se nasype uhlí nebo brikety. Stačí jednoduše zapálit a na něj postavit komínový startér naplněný palivem. Rozpálený obsah se potom opatrně přesype přímo do grilu, umístí se rošt a příprava může začít.

Postup použití komínového podpalovače:

  1. Do komínku nasypete brikety či uhlí.
  2. Na spodní rošt v grilu položíte pevný podpalovač.
  3. Zapálíte podpalovač.
  4. Postavíte nad něj komínek s nasypaným palivem.

Jakmile uvidíte, že chytla dostatečně i horní vrstva briket (z většiny povrchu jsou pokryty jemnou vrstvou popela), vysypte brikety z komínku na spodní rošt. Poté už jen nechte rožhavit horní grilovací rošt krátce a můžete grilovat.

Větrání a Kontrola

Po zapálení nechte brikety chvíli hořet s otevřeným přístupem vzduchu. Dostatečný přísun kyslíku je důležitý pro udržení hoření. Situaci je nutné monitorovat a podle potřeby přidávat další brikety, aby oheň vydržel požadovanou dobu.

Udržování Tepla

Jakmile jsou brikety rozpálené a pokryté šedivým popílkem, jsou připravené k použití. Nyní můžete začít grilovat nebo v případě vytápění zavřít přívod vzduchu, rozhrnout rozžhavený základ po topeništi a přidat další palivo. I po několika hodinách viditelného plápolání vydávají brikety teplo, i když už jen žhnou. Nebojte se uzavřít úplně přívod vzduchu, brikety zůstanou celistvé a budou hřát dál.

Čtěte také: Grilování: uhlí nebo brikety?

Bezpečnostní Opatření

Je třeba znát své topné zařízení a vědět, jaké palivo do něj doporučuje výrobce, už tím se lze vyhnout případným problémům. Při přikládání mějte na paměti, že brikety při spalování zvětšují svůj objem, takže je nutné ponechat jim dostatečný prostor. A během manipulace s otevřeným ohněm je vždy namístě opatrnost. Samozřejmostí by mělo být používání rukavic a poblíž umístěn hasicí přístroj nebo voda pro případ nouze.

Tipy pro Grilování na Dřevěném Uhlí

Uhlíky rovnoměrně rozsypte asi po 2/3 plochy palivového roštu. Pomocí motyčky na dřevěné uhlí můžete urovnat z uhlíků rovnoměrnou vrstvu. Při grilování na dřevěném uhlí umožňuje uspořádání ohniště se třemi tepelnými zónami výbornou regulaci teploty. Jedna teplená zóna jídlo "ožehne", střední zóna ho tepelně zpracuje a "studená", neboli bezpečná zóna slouží k odložení již ugrilovaného masa nebo masa, které se začne připalovat.

Polovinu uhlíků rozhrabte do dvojnásobně silné vrstvy pokrývající 1/3 palivového roštu. Tím vytvoříte opékací zónu s nejvyšší teplotou. Ze zbytek uhlí uhrabte rovnoměrnou vrstvu ve střední třetině palivového roštu. Tak vznikne střední zóna, na které se maso dokonale tepelně zpracuje. Zbývající 1/3 plochy palivového roštu musí zůstat volná.

Ze žhavých uhlíků utvořte dvě kupičky na protilehlých stranách palivového roštu. Než začnete grilovat, položte kuře s pivní plechovkou, vepřovou plec, žebírka nebo jiné potraviny na grilovací rošt nad odkapávací misku směrem od ohně (u grilů s nižším víkem budete muset dát kuře na plechovce přímo do hliníkové misky na palivový rošt mezi rozžhavené hromádky dřevěného uhlí).

Pokud chcete jídlo zaudit, vhoďte na oheň hrstku namočených a okapaných dřevěných lupínků (nebo pár špalíků).

Dřevěné Uhlí vs. Brikety

Pokud grilujete maso nebo zeleninu na grilu na dřevěné uhlí, můžete si vybrat mezi dřevěným uhlím a takzvanými grilovacími briketami. Grilovací uhlí se doporučuje tehdy, pokud chcete grilovat spontánně, rychle a ne příliš dlouho. Toto uhlí má totiž tu výhodu, že se velmi rychle zahřeje - můžete tedy brzy začít s grilováním. Zato však nehoří příliš dlouho, v průměru přibližně 45-75 minut.

Grilovací brikety se vyrábí pod vysokým tlakem z uhelného prachu. Vzhledem k vysoké hustotě proto hoří déle než dřevěné uhlí. Použijte je nejlépe pro delší grilování, jako například pro uzení. Zde může grilovaný pokrm ležet nad žárem téměř 48 hodin. Brikety jsou optimální také pro nepřímé grilování.

Při grilování v grilu na dřevěném uhlí raději než brikety používám kusy dřevěného uhlí vyrobené z čistého dřeva a charakterizované nepravidelnými kusy. Tento přírodní produkt neobsahuje žádné příměsi ani plnidla. Brikety používám, pokud chci grilovat delší dobu a udržovat stabilní a nižší teplotu.

tags: #jak #správně #podpalovat #dřevěné #brikety

Oblíbené příspěvky: