Jak správně zapálit dřevěné brikety pro grilování i vytápění

Grilování je oblíbená letní aktivita, díky které si připravíte chutné pokrmy na čerstvém vzduchu. Určitě však nechcete u zapálení grilu trávit celé odpoledne a zoufat si nad nezažehnutelným uhlím či briketami. Dřevěné brikety jsou naprosto ideální volbou pro všechny milovníky dřeva. Kdo nechce trávit hodiny zpracováním suroviny z průběžné těžby, vždy sáhne po tomto ekologickém pevném palivu. Důležitý je i způsob, jak zapálit brikety. Jen tak dojde k plnému využití energie, která je v nich uložená. Jak to tedy udělat? Poradíme vám několik tipů, jak rozpálit gril rychle a snadno pomocí novin, komínového startéru i třeba dřevitých podpalovačů.

Kvalitní a správně uskladněné brikety

Alfou a omegou procesu efektivního spalování je výběr vhodného paliva a jeho řádné uskladnění. Je to ten první krok a je mnohem důležitější než popis postupu, jak rozpálit brikety. Aby šly dobře zapálit, musí být brikety suché a v suchu skladované. Při výběru je dobré se zaměřit na složení - ty kvalitní jsou opravdu jen ze dřeva, nenajdete v nich žádné chemikálie nebo jiné příměsi.

Jak rozpálit gril v 6 krocích

Zahradní gril je připraven, maso naloženo, zelenina nakrájena. Jediné, co vám nyní stojí v cestě, je studené uhlí či brikety. A vy je potřebujete zapálit. Jenže jak na to?

  1. Ujistěte se, že je gril čistý a případně jej ještě opucujte.
  2. Pro rozdělání ohně si připravte zmačkaný papír a dřevěné třísky. Kolem nich vystavte menší pyramidu z dřevěného uhlí nebo z briket. Papír a třísky můžete nahradit podpalovacími kostkami, dřevitým podpalovačem či jinou přírodní alternativou.
  3. Papír či podpalovač zapalte dlouhými sirkami, elektrickým podpalovačem grilů nebo třeba horkovzdušnou pistolí a vyčkejte, až se uhlí nebo brikety rozžhaví. Nerozžhavené kousky postupně překládejte kleštěmi na ty již rozžhavené.
  4. Jakmile je uhlí rozpálené doběla a už se z něj nečoudí, máte skoro hotovo. Jen ještě jednotlivé uhlíky rovnoměrně rozestavte po celé ploše grilu, ať se vám pak neopeče jen jeden kousek masa.
  5. Správná teplota je pro každý pokrm jiná, zkontrolovat si ji můžete pomocí teploměru do grilu.
  6. Na gril položte rošt a můžete začít opékat.

Chcete si rozdělávání grilu usnadnit? Použijte komínový podpalovač! Rady jak na to najdete níže.

Užitečné pomůcky aneb jak chytře rozdělat oheň

Při rozpálení grilu se vyhněte tekutým chemickým podpalovačům. Jsou to ropné produkty s nepříznivým vlivem na chuť jídla. Naopak výbornou praktickou pomůckou jsou komínové podpalovače neboli startéry. Pomohou vám snadno a rovnoměrně zapálit veškeré dřevěné uhlí nebo brikety. Pro samotné zapálení nedají mnozí dopustit také na DIY podpalovače vyrobené z textilního odpadu z filtru sušičky, který vložíte do zbylé ruličky od toaletního papíru. Skvěle pak poslouží i dřevité podpalovače či pevné podpalovače s přírodním složením.

Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba

Tipy k použití komínového podpalovače

  1. Odstraňte horní rošt grilu a komínový startér položte na palivový rošt čili tu část grilu, kam sypete palivo.
  2. Horní část startéru naplňte dřevěným uhlím či briketami, ale nepřeplňte jej.
  3. Do spodní části vložte podpalovač (z dřevité vlny, podpalovací kostky, noviny) a zapalte jej.
  4. Uhlíky nechte zahřát cca 15 minut, nebo dokud nejsou pokryté vrstvou bílého popela, brikety potřebují zhruba 30 minut.
  5. Poté je opatrně vysypte na gril a rovnoměrně rozprostřete.
  6. Zavřete víko grilu a nechte ještě pár minut rozehřát.

Dřevěné uhlí, nebo brikety?

Dřevěné uhlí je z čistého dřeva a proto v něm zpravidla nenarazíte na žádné příměsi, pojiva, prachy a odpady. Rozehřívá se snáze a rychleji, ale vydrží kratší dobu. Brikety tyto ne zrovna lákavé příměsi zpravidla obsahují (záleží ale na konkrétním výrobci). Jejich rozehřátí vám zabere delší dobu, ale zase vydrží déle, jsou stabilnější a ve výsledku jich použijete méně. Pelety jsou vyrobeny ze sušených dřevěných pilin a v podstatě neobsahují žádné další složky. Rozdělání ohně tak zpravidla nečiní problémy a pokrmům dají příjemnou kouřovou chuť a vůni. Navíc si udržují stálou teplotu, jejich spotřeba je nižší (např. oproti dřevu) a po konci vám zbyde minimum odpadu. Cena paliva je však vyšší a stejně tak mohou být dražší i peletové grily.

Jak zapálit brikety za pomoci podpalovače?

Podpalovač se pokládá pod brikety. Optimální volbou jsou přírodní podpalovače na bázi dřevěných vláken nebo štěpky namočené ve vosku nebo v oleji. Tyto materiály představují způsob, jak podpálit dřevěné brikety rychleji a bezpečněji. Kapalné nebo umělé podpalovače mohou při hoření uvolňovat nežádoucí chemikálie a vůně, proto se od jejich používání upouští, zvláště při grilování. Pro rovnoměrné rozšíření ohně je třeba podpalovač zapálit z více stran.

Jaký zvolit podpalovač na brikety?

Na výběr jsou základní dva podpalovače na brikety. Přírodní varianta ze smotané dřevité vlny, parafínu a pryskyřice je naprosto bez chemie. Doba hoření je až 10 minut, což zaručí snadné rozhoření v topeništi. Druhý tuhý podpalovač na brikety PE-PO hoří stabilním plamenem po delší dobu. Spolehlivě zapálí nejen třísky, ale i větší kusy pevných paliv.

Jak podpálit dřevěné brikety - přesný postup

Základem je příprava dřevěných třísek nebo nařezaných kusů briket za přítomnosti podpalovače. Při plném přívodu vzduchu následuje podpálení. Na tento základ je dobré položit několik lisovaných kvádrů nebo válců. Jakmile se rozhoří, následuje stáhnutí vzduchu na minimum. Malé žhnoucí plamínky jsou zárukou, že dosáhnete požadovaného účinku vydané energie po dlouhé hodiny. To je nejefektivnější a nejekonomičtější způsob, jak zapálit brikety a využít veškerou jejich energii.

Jak správně topit briketami? Krok po kroku

  1. Nasekejte 1-3 dřevní brikety (dle velikosti kamen) na asi 2cm kolečka a zapalte podpalovačem. Nepotřebujete tudíž žádné podpalové dříví.
  2. Nechte nasekané kousky dřevních briket stejnoměrně rozhořet při plném přívodu vzduchu tak dlouho, až je dosaženo požadované teploty kamen (krbu, kotle…).
  3. Zůstanou jen krásně žhnoucí kousky dřevních briket a topné zařízení je správně rozehřáto. Rozhrňte rozžhavené kousky dřevních briket rovnoměrně po celé ploše topeniště a mírným přivřením přívodu vzduchu regulujte spalování.
  4. Podle velikosti topeniště v krbu nebo kamnech naskládáme do žhavého základu 3 až 5 dřevních briket. Vršit brikety do výšky (přes sebe) je zbytečné, postačí poskládání vedle sebe.
  5. Dřevní brikety začnou hořet plamenem po 5-20 minutách a dále pak hoří několik hodin a vydávají potřebné teplo.
  6. Po dohoření plamene začínají dřevěné brikety pouze žhnout jako uhlí. Tento proces trvá opět několik hodin.

Probíhá-li proces 4-6 při plném uzavření přívodu vzduchu zůstanou dřevní brikety po dobu hoření a žhnutí kompaktní, čímž se dosáhne požadovaného efektu výhřevnosti po velmi dlouhou dobu. Takto dosáhneme nejefektivnějšího a nejekonomičtějšího využití dřevěných briket. Celý efekt je rovněž závislý na velikosti topného média, tahu komína a tlaku atmosférického vzduchu. Především však na kvalitě dřevěných briket. Pouze vysoce kvalitní dřevní brikety Vám zajistí požadovaný komfort. Věnujte prosím tomuto procesu několik chvilek pozornosti a sami objevíte optimální variantu topení briketami pro Vaše kamna. Toto je jen jeden z příkladu, jak správně využít vlastnosti tohoto skvělého ekopaliva. Je velmi důležité dosáhnout procesu žhnutí dřevních briket bez přívodu vzduchu!!!

Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva

Bezpečnost u krbu

Před samotným topením zkontrolujte krb a komín, zda jsou v dobrém stavu, a jaký je přívod vzduchu. Používejte vhodný podpalovač na brikety. Není vhodný benzín nebo petrolej pro podpal. Nepřeplňujte topeniště briketami. Udržujte všechny hořlavé materiály v bezpečné vzdálenosti od krbu, kotle či kamen. Po ukončení topení a vychladnutí patří popel z briket do kovové nádoby, kterou skladujte mimo budovu. Ten lze poté využít na zahradu.

Na co si dát při zapálení grilu pozor?

  • Jak je uvedeno i výše, vyhněte se chemickým a tekutým podpalovačům. Raději použijte komínový podpalovač čili startér, přírodní tuhý podpalovač nebo třeba horkovzdušnou pistoli.
  • Z blízkosti grilu odstraňte hořlavé materiály. Mohou způsobit vzplanutí a představují vážné nebezpečí požáru.
  • Gril vždy postavte na rovnou a nehořlavou podložku, aby nemohlo dojít k jeho převrhnutí.
  • Při rozpalování (i samotném grilování) jej nenechávejte bez dozoru.
  • Nepoužívejte mokré dřevěné uhlí ani brikety, protože je obtížné je zapálit a nebudou správně hořet.
  • Na žhavé uhlí nikdy nelijte kapalinu do zapalovače, benzín ani petrolej. Mohou způsobit vzplanutí a popáleniny.
  • Je-li gril poškozen, nepoužívejte jej.

Čtěte také: Grilování: uhlí nebo brikety?

tags: #jak #zapálit #dřevěné #brikety

Oblíbené příspěvky: