Rozměry kuchyňského korpusu z DTD
Veškeré výšky a šířky v kuchyni vycházejí z norem, ergonomie a zvyklostí užívání kuchyní, spotřebičů a instalací. Železné pravidlo ergonomie - pokud se člověk postaví k lince a dá ruku do pravého úhlu, měl by ji mít 150 mm nad pracovní plochou.
Pro člověka stojícího u linky hloubky 600 mm je minimální manipulační prostor 400 mm, místo pro pohyb 600 mm. Pro otevření myčky a volný přístup, pro přístup do spodních skříněk aj. je vhodný prostor před linkou 900 - 1100 mm. Délka linky je závislá na spotřebičích, velikosti pracovní plochy, prostoru určeném pro linku, počtu osob v domácnosti apod.
Vzdálenost protilehlých skříněk u řazení ve tvaru C nebo s varným ostrovem aj. je minimálně 1000 mm, lépe však 1200 - 1500 mm. Výška pracovní desky od podlahy je 850 - 950 mm (1000 mm), u sporáku a varných center může být o 100 mm níže, u dřezu o 100 mm výše. Spodní líc digestoře by měl být 650 mm nad elektrickým varným centrem, 680 - 750 mm nad plynovým. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodním lícem horní skříňky by měla být cca 520 mm. Spodní sokl v = 100 - 150 mm, může ukrývat i úložné prostory pro věci s méně častým využitím, sezónní aj. Horní skříňky hl.
Na ukázce vidíme korpusy (popř. skříňky) do výšky 2000 mm s přidáním soklu do výšky 2100 mm nebo 2150 mm. Spodní část je v podstatě univerzální do výšky 860 mm nebo 910 mm včetně soklu. Šířka skříněk zde není podstatná, ale je zde naznačeno možné dělení jednotlivých skříněk. Tyto mohou být policové, s dvířkovinou nebo se zásuvkami.
Každá firma či kuchyňské studio má svá specifika, ale většinou se rozměry skříněk pohybují v násobcích 100 mm a 150 mm (50 mm), tj. kupříkladu 250, 300, 450, 600, 800, 900, 1200, ale i rozměry mimo tyto řady jsou zcela běžné. Je to jen věcí korpusů a dvířkoviny, popř. skříněk bez dveří nebo krajového zalemování různými dořezy na míru. Dořezy je myšlena část, která doplňuje skladebné rozměry řady skříněk, do atypického rozměru místnosti. Tato doplňující část může být při malém rozměru plná, bez dalšího využití, s policemi s dvířky nebo bez dvířek. Týká se horních i spodních skříněk kuchyňské sestavy včetně pracovní desky.
Čtěte také: Masivní kuchyně v šedé barvě
Pokud bude mít prostor pro vaši kuchyňskou linku netypický rozměr (takže nebude dělitelný na modulové rozměry, ani jejich kombinace), pak zvolíte rozměr modulový s atypickým doplňkem. Pochopitelně lze spotřebiče posunovat do jiných pozic podle potřebnosti a v intencích provozu vaší kuchyně. Pokud to logika a logistika vyžaduje, můžeme měnit i otvírání skříněk na levé a pravé, popř. využívat zavírání roletové, posuvné, výsuvné, výklopné, sklopné aj.
Veškeré skladebné rozměry výškové i šířkové vycházejí z daností, které zohledňují normy, ergonomii a zvyklosti užívání komponentů kuchyní, spotřebičů a instalací. Pochopitelně se jednotlivé firmy od sebe liší v některých rozměrech, daných technickým a technologickým řešením instalací, osazením spotřebičů, korpusů skříněk i dvířkoviny. Proto neberte jako dogma ucelenou řadu např. 150, 300, 400, 450, 500, 600, 800, 900 mm. Některé firmy mohou mít skříňky v jinak sestavené řadě, mohou mít skříněk více nebo méně.
Podstatné je počítat s rozměrem vestavěných nebo samostatných spotřebičů. Myčky jsou běžně v šířce 600 a 450 mm, lednice a mrazničky 600 mm, digestoře 500, 600, 900, a 1200 mm, sporáky 600 mm, mikrovlnné trouby (různé dle výrobců a kubatury). Tyto rozměry platí pro samostatně umístěné spotřebiče. Vestavěné spotřebiče včetně elektrické trouby mají rozměry zmenšené (u varné desky často i zvětšené), uzpůsobené k umístění do korpusu zmíněných skladebných rozměrů.
Základem spodní a horní skříňky jsou korpusy, což je vnitřní část skříňky s nebo bez polic, dnem a půdou. Další část skříněk je dvířkovina. Pokud jsou skříňky bez dvířkoviny, nazývají se policové skříňky. Korpusy mohou být v provedení barvy lamina, u základních modelů většinou bílé, v provedení dezénu dřeva nebo potřebné struktury. Lze také vyrobit kuchyňskou linku z korpusů a dvířkoviny a finální úpravu dokončit bočnicemi a krycí deskou v požadované barvě či dezénu.
Materiály kuchyňských linek:
Čtěte také: Obklady do kuchyně – dekor dřeva
- Dřevo
- Kov
- Plasty
- Sklo
Kuchyň může být matová, či ve vysokém lesku, v dezénu dřeva, od fólií přes lamina až po MDF nebo dřevo, obklady, sklo, umělý kámen, mramor, nerez aj. Barvy a dezény mohou být skutečně jakékoliv, záleží jen na technických a technologických možnostech. Populární je provedení lamina v dezénu hrubého, stařeného kartáčovaného řeziva nebo řeziva katrovaného. Plasticita dezénu, vystouplé letorosty, rýhy od katru, jsou velmi realistické, často k nerozeznání od originálu.
Pochopitelně, že dvířkovina může být i z MDF s povrchovou úpravou dle potřeby, fóliované (PVC fólie), lakované (až po vysoký lesk), dýhované a akrylátové s vysokým leskem. Stejně tak lze dvířkovinu vyřešit z masívu, od vysokého lesku až po patinu stáří tzv. kartáčováním nebo drásáním. MDF a masív má výhodu, že jsou homogenní a lze je tvarovat, brousit, frézovat hrany, rohy i prostorově tvarovat lepené bloky.
Pracovní deska se dá koupit, opět díky laminovanému povrchu, v nepřeberné škále dezénů, od běžných barev přes imitaci dřeva, kovu a kamene. Opět můžeme použít dřevovláknité (MDF), dřevotřískové (DTD) a dřevoštěpové (OSB) desky s různou strukturou a vrstvením uvnitř, ale i s různou povrchovou úpravou. Pracovní deska může být provedena i z masívu, z nerezu, z umělého kamene (Corian, Technistone aj.) nebo z desek ze skutečného kamene (žula, mramor). Otvory se zde vyřezávají pomocí vodního paprsku.
Příklady uspořádání kuchyně na šířku:
- 3000 mm
- 4200 mm
- 4700 mm
Vaše kuchyň, mimo toho, že je „VAŠE“, BY MĚLA BÝT HYGIENICKÁ, ÚČELNÁ, LOGICKY USPOŘÁDANÁ, PRAKTICKÁ, CHYTRÁ, JEDNODUCHÁ, ALE HLAVNĚ MODERNÍ, KRÁSNÁ A JEDINEČNÁ.
Čtěte také: Jak zkombinovat bílou a dřevo v kuchyni
tags: #korpus #kuchyne #dtd #rozměry