Omítání boční řezivo

Řezivo je základní sortiment, který se získává podélným dělením pilařského výřezu na jednotlivé části a jejich dalším podélným a příčným dělením.

Rozdělení řeziva

Řezivo se dělí na:

  • Deskové (prkna, fošny)
  • Hraněné (hranoly, hranolky)
  • Polohraněné (trámy, polštáře)
  • Drobné (latě, lišty)

Rozdělení deskového řeziva

Deskové řezivo se dále dělí:

  1. Podle tloušťky:
    • Prkna - tloušťka 20mm, 24mm (coulová), 32mm
    • Fošny - tloušťka 40mm a více (běžně 55mm), šířka musí být dvojnásobek tloušťky
    • Krajiny - zbytky po omítání, dělí se na krajiny, omítané krajiny a krajinová prkna
  2. Podle tvaru:
    • Omítané řezivo - je ostrohranné, získáme tzv. „pořezem prizmováním“. Tento způsob vyžaduje dvojí průchod pilařského výřezu strojem (rámovou pilou=katr)
    • Neomítané řezivo - po stranách je oblina, získáme tzv. pořezem „naostro“. Tento způsob vyžaduje jeden průchod pilařského výřezu strojem (opět rámovou pilou)
    • Řezivo částečně s oblinou - je ostrohranné, v určité části může být oblina

Dále se dělí podle toho, jestli se v příčném řezu nachází dřeň na dřeňové a boční.

Strany deskového řeziva:

Čtěte také: Dřevo a jeho charakteristika

  • Pravá strana - vždy ta blíž ke dřeni (středu kmene), letokruhy na této straně mají tendenci vybíhat
  • Levá strana - vždy ta dále od dřeně

Rozdělení hraněného řeziva

  • Hranolky
    • Mají maximální průměr 60X60 až 80X80 mm
    • Používají se pro různé účely (okenní, dveřní vlysy)
  • Hranoly
    • Mají průřez větší než výše uvedené rozměry
    • Používají se zejména ve stavebnictví (střešní konstrukce) nebo například ve výrobě klasických dřevěných zárubní

Podle způsobu výroby se dělí na čtvercové a pravoúhlé.

Podle způsobu výroby se dále veškeré hraněné řezivo dělí na středové, půlené, čtvrtkové a rozmítané.

Rozdělení polohraněného řeziva

  • Trámy
    • Zhotovují se převážně z vrchní části kmenu, mají čtyři plochy a obliny
    • Používají se hlavně ve stavebnictví
  • Polštáře
    • Na tento druh řeziva se používá vrchní, méně kvalitní část kmenu
    • Mají 2 plochy a obliny
    • Použití ve stavebnictví, například jako součást bednění

Rozdělení drobného řeziva

  • Latě
    • Mají průřez maximálně 60X60 mm a používají se na střešní konstrukce
    • Podle způsobu výroby se dělí na čtvercové a pravoúhlé
  • Lišty
    • Je druh řeziva o průměru například 10X15 mm
    • Používají se pro různé účely, např. zakrytí různých spár u stavebně truhlářských výrobků, zalištování, výplní do rámů apod.
    • Mohou mít různý profil

Pilařský odpad

Při tvorbě řeziva vzniká pilařský odpad=štěpky různých velikostí (kůra, piliny, atd.). Využití při výrobě celulózy, dřevotřískových desek (DTD), na spalování atd.

Zpracování bočního řeziva

Boční řezivo se krátí a omítá. Šířka bočního řeziva je omezena šířkou levé plochy.

Krácení

Krácení je příčné odřezání úzkých částí bočního řeziva.

Čtěte také: Použití a rozměry hoblovaných bočních prken

  • Mechanické krácení - řezivo je dopravováno na podélném nebo příčném dopravníku. Při podélné dopravě je nad dopravníkem umístěn pilový kotouč ramenové nebo kyvadlové pily. Místo řezu určí zkracovač a provede zkrácení. Povytáhne řezivo o potřebnou délku a provede řez.
  • Automatické krácení - používají se vícelisté zkracovací pily. Řezivo je na příčném dopravníku, nad ním je řada pil. Jsou odstupňovány délky řeziva. Obvykle s televizními kamerami.

Omítání

Omítání (bočního řeziva) probíhá po zkrácení štěpkovacími frézami. Polohu prkna určují desky, které určují šířku.

Jakost řeziva

Jakost materiálu: normy platné pro výrobky ze dřeva předepisují i jakost použitého materiálu, dovolené vady, i vady, pro které nelze materiál na daný výrobek použít. Používá se zdravé a dobře vyschlé dřevo, bez větších vad.

Nářadí a nástroje

Při práci s řezivem se používá různé nářadí:

  • Upevňovací a přidržovací nářadí: slouží k dokonalému upevnění a upnutí materiálu při obrábění, nebo k vyvinutí dostatečné přítlačné síly, například při stažení lepených spojů.
  • Obráběcí nářadí: oddělují při obrábění část materiálu a tím mění jeho rozměry a tvar.
  • Pomocné nástroje: pomáhají usnadnit práci s obráběcími nástroji, napomáhají jejich vnikání do materiálu, slouží k údržbě nástrojů, apod.

Ostré nástroje velmi usnadňuji práci. Zuby pily mají střídavě rozvod na obě strany. Pokud pila neudrží směr - zabíhá.

Želízka se musí nabrousit brusným kotoučem. Ostření se želízkem po brusu pohybuje. Úhel břitu by měl činit přibližně 25°. Po nabroušení se musí želízko obtáhnout. Dláta se ostří jako želízka hoblíků. Úhel ostří je 25°. Dláto nikdy neobtahujeme na sucho.

Čtěte také: Sušené dřevo pro truhlářské projekty

Ruční obrábění dřeva

Ruční obrábění dřeva rozvíjí zručnost při obrábění dřeva a smysl pro čistou a přesnou práci.

Cílem je dosáhnout hladký a rovný povrch, potřebný tvar a přesné rozměry.

Při hoblování se odebírá z plochy třísku - hoblinu.

Vrtání

Vrtáky zasahují pouze do určité hloubky.

Pilování

Pro opracování poměrně hrubé se používá struháku - rašple. Piluje se po ploše ve směru od sebe. Důležitý je správný postoj a držení pilníku. Pilovat se má celou délkou pilníku ve vodorovné poloze, nesmíme s ním houpat.

tags: #omitání #boční #řezivo

Oblíbené příspěvky: