Omítání boční řezivo
Řezivo je základní sortiment, který se získává podélným dělením pilařského výřezu na jednotlivé části a jejich dalším podélným a příčným dělením.
Rozdělení řeziva
Řezivo se dělí na:
- Deskové (prkna, fošny)
- Hraněné (hranoly, hranolky)
- Polohraněné (trámy, polštáře)
- Drobné (latě, lišty)
Rozdělení deskového řeziva
Deskové řezivo se dále dělí:
- Podle tloušťky:
- Prkna - tloušťka 20mm, 24mm (coulová), 32mm
- Fošny - tloušťka 40mm a více (běžně 55mm), šířka musí být dvojnásobek tloušťky
- Krajiny - zbytky po omítání, dělí se na krajiny, omítané krajiny a krajinová prkna
- Podle tvaru:
- Omítané řezivo - je ostrohranné, získáme tzv. „pořezem prizmováním“. Tento způsob vyžaduje dvojí průchod pilařského výřezu strojem (rámovou pilou=katr)
- Neomítané řezivo - po stranách je oblina, získáme tzv. pořezem „naostro“. Tento způsob vyžaduje jeden průchod pilařského výřezu strojem (opět rámovou pilou)
- Řezivo částečně s oblinou - je ostrohranné, v určité části může být oblina
Dále se dělí podle toho, jestli se v příčném řezu nachází dřeň na dřeňové a boční.
Strany deskového řeziva:
Čtěte také: Dřevo a jeho charakteristika
- Pravá strana - vždy ta blíž ke dřeni (středu kmene), letokruhy na této straně mají tendenci vybíhat
- Levá strana - vždy ta dále od dřeně
Rozdělení hraněného řeziva
- Hranolky
- Mají maximální průměr 60X60 až 80X80 mm
- Používají se pro různé účely (okenní, dveřní vlysy)
- Hranoly
- Mají průřez větší než výše uvedené rozměry
- Používají se zejména ve stavebnictví (střešní konstrukce) nebo například ve výrobě klasických dřevěných zárubní
Podle způsobu výroby se dělí na čtvercové a pravoúhlé.
Podle způsobu výroby se dále veškeré hraněné řezivo dělí na středové, půlené, čtvrtkové a rozmítané.
Rozdělení polohraněného řeziva
- Trámy
- Zhotovují se převážně z vrchní části kmenu, mají čtyři plochy a obliny
- Používají se hlavně ve stavebnictví
- Polštáře
- Na tento druh řeziva se používá vrchní, méně kvalitní část kmenu
- Mají 2 plochy a obliny
- Použití ve stavebnictví, například jako součást bednění
Rozdělení drobného řeziva
- Latě
- Mají průřez maximálně 60X60 mm a používají se na střešní konstrukce
- Podle způsobu výroby se dělí na čtvercové a pravoúhlé
- Lišty
- Je druh řeziva o průměru například 10X15 mm
- Používají se pro různé účely, např. zakrytí různých spár u stavebně truhlářských výrobků, zalištování, výplní do rámů apod.
- Mohou mít různý profil
Pilařský odpad
Při tvorbě řeziva vzniká pilařský odpad=štěpky různých velikostí (kůra, piliny, atd.). Využití při výrobě celulózy, dřevotřískových desek (DTD), na spalování atd.
Zpracování bočního řeziva
Boční řezivo se krátí a omítá. Šířka bočního řeziva je omezena šířkou levé plochy.
Krácení
Krácení je příčné odřezání úzkých částí bočního řeziva.
Čtěte také: Použití a rozměry hoblovaných bočních prken
- Mechanické krácení - řezivo je dopravováno na podélném nebo příčném dopravníku. Při podélné dopravě je nad dopravníkem umístěn pilový kotouč ramenové nebo kyvadlové pily. Místo řezu určí zkracovač a provede zkrácení. Povytáhne řezivo o potřebnou délku a provede řez.
- Automatické krácení - používají se vícelisté zkracovací pily. Řezivo je na příčném dopravníku, nad ním je řada pil. Jsou odstupňovány délky řeziva. Obvykle s televizními kamerami.
Omítání
Omítání (bočního řeziva) probíhá po zkrácení štěpkovacími frézami. Polohu prkna určují desky, které určují šířku.
Jakost řeziva
Jakost materiálu: normy platné pro výrobky ze dřeva předepisují i jakost použitého materiálu, dovolené vady, i vady, pro které nelze materiál na daný výrobek použít. Používá se zdravé a dobře vyschlé dřevo, bez větších vad.
Nářadí a nástroje
Při práci s řezivem se používá různé nářadí:
- Upevňovací a přidržovací nářadí: slouží k dokonalému upevnění a upnutí materiálu při obrábění, nebo k vyvinutí dostatečné přítlačné síly, například při stažení lepených spojů.
- Obráběcí nářadí: oddělují při obrábění část materiálu a tím mění jeho rozměry a tvar.
- Pomocné nástroje: pomáhají usnadnit práci s obráběcími nástroji, napomáhají jejich vnikání do materiálu, slouží k údržbě nástrojů, apod.
Ostré nástroje velmi usnadňuji práci. Zuby pily mají střídavě rozvod na obě strany. Pokud pila neudrží směr - zabíhá.
Želízka se musí nabrousit brusným kotoučem. Ostření se želízkem po brusu pohybuje. Úhel břitu by měl činit přibližně 25°. Po nabroušení se musí želízko obtáhnout. Dláta se ostří jako želízka hoblíků. Úhel ostří je 25°. Dláto nikdy neobtahujeme na sucho.
Čtěte také: Sušené dřevo pro truhlářské projekty
Ruční obrábění dřeva
Ruční obrábění dřeva rozvíjí zručnost při obrábění dřeva a smysl pro čistou a přesnou práci.
Cílem je dosáhnout hladký a rovný povrch, potřebný tvar a přesné rozměry.
Při hoblování se odebírá z plochy třísku - hoblinu.
Vrtání
Vrtáky zasahují pouze do určité hloubky.
Pilování
Pro opracování poměrně hrubé se používá struháku - rašple. Piluje se po ploše ve směru od sebe. Důležitý je správný postoj a držení pilníku. Pilovat se má celou délkou pilníku ve vodorovné poloze, nesmíme s ním houpat.