Ořešák černý: Dřevo, vlastnosti a využití
Článek se zabývá ořešákem černým (Juglans nigra L.), severoamerickou dřevinou s bohatou historií využití v Evropě. Tato dřevina, patřící do čeledi ořešákovitých, se vyznačuje mohutným vzrůstem a kvalitním dřevem.
Botanická charakteristika a výskyt
Ořešák černý je opadavý strom, dorůstající do výšky 20-40 m a šířky 15-25 m. Kůra stromu je tmavě šedá a rozbrázděná. Listy jsou složené, lichozpeřené a střídavě rozmístěné na větvích, 30-60 cm dlouhé, s lístky zašpičatělými, 7-10 cm dlouhými a 3 cm širokými s mírně pilovitými okraji. Ořešák je jednodomá rostlina, samčí květy jsou hnědé jehnědy, samičí květy jsou ve shlucích po 2 až 5, vždy na koncích větve.
Původem pochází z východní části Severní Ameriky, kde roste blízko řek a pobřeží. V 17. století se rozšířil do Evropy, střední Asie až do Číny, kde byl pěstován jako okrasný strom. Na území České republiky byl první ořešák černý zaznamenán v roce 1835.
Vlastnosti dřeva
Dřevo ořešáku černého je velmi dekorativní. Jádrové dřevo je hnědé až nafialovělé, bělové dřevo je bílé až žlutošedé. Dřevo je tvrdé, středně těžké a odolné. Snadno se opracovává, dobře se řeže, zatrhávání vláken při hoblování bývá minimální, dobře se soustruží, brousí a lepí. Dřevo je také vhodné k ohýbání. Dřevěný prach může způsobovat alergie a jiné zdravotní potíže.
Vlastnosti dřeva ořešáku černého:
Čtěte také: Lamino černý dřevodekor: co potřebujete vědět
- Dekorativní vzhled
- Tvrdost a odolnost
- Dobrá opracovatelnost
- Vhodnost pro ohýbání
Využití dřeva
Dřevo ořešáku černého má široké uplatnění. Je vhodné na dýhy, hudební nástroje (korpusy hudebních nástrojů, koncertních křídel a pian), nábytek, ozdobné podlahy, schody, zábradlí a pro speciální účely jako je puškařství. Zpeněžení dřeva je relativně vysoké, což je dáno vysokým podílem jakostních výřezů. Ceny nejkvalitnějších výřezů I. třídy se pohybují kolem 50 tis. Kč.
Pěstování ořešáku černého
Ořešák černý je významná komerční dřevina jak z pohledu pěstování pro plody, tak pro dřevo. Stromy mohou být pěstovány jak pouze pro jeden "produkt" nebo pro oba. Produkce ořechů může začít již od 4. roku věku stromu, nicméně velkých výnosů lze získat až zhruba za 20 let, stromy se obecně dožívají 130 let věku.
Klíčení plodů může v teple trvat několik měsíců, nejlépe když se plody navrství na sebe s cílem snížení vlhkosti. Sazenice začínají růst od dubna do května a ročně dokáží vyrůst o cca 1 m a každý rok se délka může prodloužit. Ořešák černý je více mrazu-odolný než jiné druhy ořešáků.
Důležitá informace je, že ořešák černý je tzv. alelopatická rostlina, což znamená, že uvolňuje chemické látky z kořenového systému a dalšího pletiva s cílem poškodit nebo redukovat ostatní rostliny v okolí a zisku kompetitivní výhody. Tato vlastnost ořešáků může být často v parcích a zahradách považována za nežádoucí.
Výskyt v České republice
Ořešák černý je pěstován v lesních porostech na území České republiky jen vzácně. Z lesnického hlediska se jedná o dřevinu na okraji zájmu lesního hospodářství. Tato mnohdy nedoceňovaná dřevina skýtá velký potenciál pro produkci kvalitních a velmi cenných sortimentů dříví a jistě by si jistě zasloužila většího využití.
Čtěte také: Vše o využití topolového dřeva
Podle údajů M. Hriba z roku 2000 se v lesích spravovaných státním podnikem nachází ořešákové porosty na celkové redukované ploše 526,1 ha. Z uvedeného přehledu zastoupení ořešáku dle organizačních jednotek Lesů ČR je zřejmé, že ořešák je nejvíce pěstován na lesním závodě Židlochovice (více 50 % výměry). Dále je 28 % ořešáku pěstováno na LS Strážnice, 16 % na LS Znojmo, 1,72 % na LS Bučovice a 1,03 % na LS Bystřice pod Hostýnem.
Ořešák černý se v současné době pěstuje na LHC Židlochovice na 1,6 % výměry porostní půdy, což je 273 ha. Porosty ořešáku černého se na LZ Židlochovice vyskytují především v 1. vegetačním stupni (97 % výměry), zbývající výměra je ve 2. vegetačním stupni.
Léčivé účinky ořešáku černého
Nejširšího využití ořešáku černého zaujímá potravinářství. Populární je pro spotřebitele využití při výrobě zmrzlin, pekařských produktů a konfekce. Velmi oblíbené jsou podzimní koláče, dorty, koláčky a cukroví. Barevné látky juglon, plumbachin a tanin jsou přírodní barviva používaná v historii k barvení vlasů, manufakturních výrobků, podlah, nábytku a obecního majetku. Dodnes se oplodí používá mimo jiné jako abrazivní leštidlo, filtr k čištění dehtu a jako přísada do kosmetických přípravků.
Indiánští léčitelé a šamani používali proti parazitárním infekcím očistné rituály, během kterých došlo i na extrakt ze slupek ořešáku černého. Ten měl očistit střevní trakt a postupně tím zlepšit imunitní soustavu a odpověď na přemnožení infekčních parazitů. Ještě před tím, než byly v oblibě vitamíny a minerály, se běžně používal ořešák k léčbě vředů, ran, kurdějí a ke kloktání.
Obsahové látky ořešáku černého byly testovány na jejich potencionální schopnost zahubit střevní parazity při infekčních chorobách gastrointestinálního traktu. V roce 2012 byly testovány chinonové extrakty z ořešáku černého na antimikrobní efekt obsahových látek, přičemž jako nejvíce účinnou látkou se projevil juglon. Další studie publikovaná v časopise Phytotherapy Research popsala u juglonu významnou inhibici aktivity RNázy H virů HIV.
Čtěte také: Sušené dřevo pro truhlářské projekty
V léčitelství se používají slupky, jádra, listy a oplodí ořešáku černého. V lidové léčbě je oplodí ořešáku černého tradičně využíváno k léčbě některých nádorových onemocnění.
Obsahové látky v oplodí ořešáku černého (na 100g):
- Uhlovodíky: cca 10 g
- Tuky: cca 59 g (s převahou polynenasycených mastných kyselin)
- Bílkoviny: 24 g
- Vitaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E a K
- Minerální látky: mangan, fosfor, hořčík, zinek, vápník, železo, sodík a draslík
Závěr
Ořešák černý je cenná dřevina s širokým spektrem využití. Jeho dřevo je vysoce ceněné pro své vlastnosti a dekorativní vzhled. Pěstování ořešáku černého má potenciál pro produkci kvalitního dříví a ořechů. Kromě toho má ořešák černý i léčivé účinky, které se využívají v lidovém léčitelství.
tags: #ořesák #černý #řezivo #vlastnosti