Historie a typy japonských pilek
Pro čistotu řezu a snadné použití si japonské pilky oblíbili profíci i kutilové. Aby vám pilka správně a dlouho sloužila, je potřeba zvolit vhodný typ, velikost i ozubení. Než se pustíte do výběru japonské pilky, je dobré porozumět tomu, jak funguje.
Princip řezání japonskou pilou
Zatímco západní pily řežou tlačením směrem dopředu, někdy i násilím, japonské pily mají tenké pilové listy a řežou tahem. Výhodou řezání tahem je vyšší efektivita a užší řez. Tenčí čepel při řezu odstraňuje menší množství materiálu. Zpočátku vás nejspíš mile překvapí snadnější technika řezání, na kterou se lehce zvyká. Právě snadnost pohybu ohromí i ostřílené profesionály. Méně námahy při řezání japonskou pilkou ocení také začátečníci a ženy.
Vlastnosti japonských pilek
Japonské pilky se vyrábí z kvalitní kalené oceli. Pro vyšší odolnost je pila opatřena nerezovým povrchem. Pily na dřevo vynikají vysokou ostrostí a v podstatě nevyžadují údržbu. Díky tomu, že na japonskou pilu netlačíte, méně se opotřebuje a vydrží vám déle ostrá.
Japonské pilky využijete především jako truhlářské pily, ale hodí se i na tesařské práce a dokonce prořezávání stromů. Používejte je výhradně pro řezání dřeva. Japonská pila je vybavena speciálními pilovými zuby. Zuby pro příčný řez mají lichoběžníkový tvar a brousí se na třech stranách (tzv. diamantový brus). Jsou umístěny na listu pouze s nepatrným rozvedením (šrankováním).
To znamená, že zuby téměř nesměřují ven. Pro podélné řezy se využívá trojúhelníkové ozubení. Příjemně překvapí také rukojeť, která se u japonských pilek velmi liší od klasických ručních pil. Typicky se jedná o dlouhou dřevěnou rukojeť omotanou ratanem. Pohodlně padne do dlaně, vejdou se vám na ni obě ruce.
Čtěte také: Průvodce úhlovými pilami
Typy japonských pilek
Typ pily: Kataba, Ryoba a Dozuki - to jsou tři základní typy japonských pilek. Rozteč zubů: Čím jemnější zuby, tím přesnější a hladší řez. Tloušťka listu: Tenký list tvoří tenký a jemný zářez. Značka: Ne každá pilka s označením japonská pochází skutečně z Japonska.
Ryoba
Nejběžnější typy japonských pilek na dřevo se nazývají Kataba, Ryoba a Dozuki. Japonskou pilu Ryoba poznáte na první pohled, protože má zuby z obou stran. Jedna hrana slouží k příčnému řezání a druhá k podélnému. Díky tomu pilku využijete na rozmanité zpracování dřeva. Hodí se jako truhlářská ruční pila, tesařská pila a výborně zastoupí stolní nebo pásovou pilu při zkrácení dřeva na požadovanou délku.
Typická Ryoba má hrubší ozubení, které zajistí rychlý řez. Aby se při řezání pilka snadno zařízla do dřeva, má Ryoba hned za rukojetí menší zuby. Směrem od rukojeti se zuby zvětšují, tím odstraňují více materiálu a zrychlují řez. Při řezání Ryobou můžete narazit na limity, co se týče délky a hloubky řezu, protože druhá nabroušená strana může poškozovat hladký řez.
Kataba
Japonská pilka Kataba najde uplatnění jako tesařská nebo truhlářská pila. Má silnější pilový list a hrubší ozubení vhodné především pro příčné řezy. Pokud se chcete s Katabou pustit i do podélných řezů, vybírejte pilku s hybridním ozubením, tzv.
Dozuki
Pokud hledáte japonskou pilu pro jemnou a přesnou práci, bude Dozuki tou pravou volbou. Je charakteristická extrémně tenkým pilovým plátem jen kolem 0,3 mm. Aby si pilka zachovala stabilitu, má vyztužený hřbet. Jemná pilka na dřevo vám nesmí chybět pro precizní truhlářskou práci, jako je tvorba čepů nebo rybinových spojů. Dozuki pila vám výborně poslouží jako modelářská pilka.
Čtěte také: Typy ručních pil a jejich využití
Velikost pily
Všeobecně platí, že čepel by měla být přibližně dvakrát větší než délka řezu (tloušťka dřeva). Malá pilka na dřevo vám bude vyhovovat pro řezání menších kusů dřeva a úkony, u nichž nevadí pomalejší postup. S větší japonskou pilou rychle uříznete i silné trámy. U dlouhých řezů umožňuje delší pila lepší kontrolu nad řezem. Čím delší pilový plát, tím delší bývá rukojeť japonské pily.
Ozubení japonských pilek
Japonské pily pro příčný řez většinou disponují zuby lichoběžníkového tvaru, brousí se po třech stranách tzv. diamantovým brusem. Ten usnadňuje průchod pily skrz dřevo. Japonské pily pro podélný řez mívají trojúhelníkové ozubení. Počet zubů a jejich velikost se liší podle délky listu - to umožňuje snazší začátek řezu a zvyšuje účinnosti pily.
Některé pily typu Ryoba se brousí jako hollow ground. Univerzální japonské pily mají hybridní neboli modifikované ozubení, setkáte se rovněž s označením M-toothing. Využijete je jak pro příčné, tak podélné řezání.
Šrankování zubů
Typickým znakem japonských pilek je specifický systém šrankování neboli rozvedení zubů. Evropské pily vyžadují výrazněji vyhnuté zuby směrem do stran, aby se materiál odváděl mimo řež a pila dřevem hladce procházela. Čím větší šrank, tím je řez širší a více otřepený. Naproti tomu japonské pily mají velmi úzkou čepel, a proto prochází dřevem snadno i s velmi malým šrankem.
Někdy se můžete setkat s názorem, že japonské pilky se nehodí pro řezání tvrdého dřeva. V minulosti skutečně nedosahovaly v této disciplíně takových kvalit, a to kvůli uspořádání a tvaru zubů. Původně byly japonské pily určeny pro poměrně měkká dřeva, jako je cypřiš a borovice, zatímco evropské pily se používaly pro tvrdá dřeva, jako je dub a javor. Tato nevýhoda je však minulostí.
Čtěte také: Stavební řezivo: přehled
Rozteč zubů (TPI)
Japonské pily se dodávají s různou roztečí zubů. Rozteč zubů japonské pily se vyjadřuje v TPI (zuby na palec). Toto číslo určuje hrubost či jemnost pilky. Čím nižší TPI, tím hrubší zuby. Čím hrubší zuby, tím rychlejší řez. Naopak vyšší TPI znamená jemnější pilu, která poskytne sice pomalejší, ale přesnější a čistější řez.
- Velmi hrubé ozubení (do 13 TPI): Rychlý řez, vhodné pro zahradní práce a prořezávání.
- Střední ozubení (14-16 TPI): Univerzální použití, vyvážený řez.
- Jemné ozubení (17 TPI a více): Nejpřesnější řezy, vhodné pro jemnou truhlářskou práci.
Pokud potřebujete japonskou pilu, která rychle projede dřevem, vybírejte velmi hrubé ozubení s maximálně 13 TPI. Čím hrubší zuby, tím agresivnější pila. Hrubé ozubení nepoužívejte na velmi tvrdé druhy dřeva. Velmi hrubé ozubení vám přijde vhod pro práce na zahradě. Vyberte si speciální prořezávací pily pro zahradníky. Japonské pily s ozubením 14 až 16 TPI patří mezi nejvyváženější pily. Tyto japonské pily nabízí univerzální použití. Nejpřesnějších řezů pilou dosáhnete s jemnými zuby 17 TPI a vyššími. Čím přesnější řez vyžadujete, tím jemnější zuby potřebujete.
Tloušťka listu
Ve srovnání s evropskými pilami se všechny japonské pilky zdají velmi tenké, ale přesto najdete rozdíly v tloušťce listu. Čím tenčí pilka je, tím tenčí zářez s ní vytvoříte. Tenká čepel bývá ohebnější, což se uplatní například u speciální kolíčkové pilky Kugihiki, kterou prohnete podle potřeby a můžete řezat v rovině na ploše. Na druhou stranu s sebou tenká čepel a její ohebnost nese i nevýhody - pilka je náchylnější na ohnutí.
Značka Takagi
Bohužel ne všechny pilky na dřevo nesoucí označení japonské, jsou skutečně japonské. V našem e-shopu prodáváme japonské pily značky Takagi. Společnost s více než 150letou historií dodnes udržuje vývoj a výrobu pilek přímo v Japonsku. Proto si můžete být jistí, že si pořizujete pravou japonskou pilu. V Takagi se kombinuje tradice s vysoce sofistikovanými výrobními postupy.
Přednosti japonských pil Takagi
- Vyrábí se z japonské oceli SK5, která je vysoce temperovaná a kovaná ve vysokoteplotních pecích.
- Pily Takagi vás přesvědčí dlouhou životností ostří při dostatečné houževnatosti a otěruvzdornosti.
- Zuby většiny japonských pil Takagi s výměnnou čepelí jsou impulzně kalené až na 68-71 HRC.
Historie společnosti Takagi
Společnost Takagi založil Gihei Takahashi v japonské vesnici Echigo-Sanjo v roce 1866. Název společnosti vzniknul jako složenina jména zakladatele - část příjmení Taka- a křestního jména - gi. Výrobce japonských pil, japonských dlát a dalších nástrojů pro tesaře se rychle rozrůstal. Už v roce 1912 expandoval na Tchaj-wan a v roce 1927 do Číny.
V roce 1990 se zástupce společnosti Takagi zúčastnil soutěže v řezání kulatiny na výstavě pro kutily v Chicagu. Navzdory tomu, že jeho američtí konkurenti měli výrazně navrch, pokud jde o fyzickou sílu a stavbu těla, získal vítězství a ocenění za rychlost a čistotu řezu. Tím definitivně otevřel cestu výrobkům Takagi na zámořské trhy.
Lamello - inovace ve spojování dřeva
Asi každý truhlář zná pojem „lamelovačka“. Tento výraz se v češtině ujal jako obecné označení pro drážkovací frézku a odkazuje na společnost Lamello, která ji představila světu. Píše se rok 1955. V obci Bubendorf ve Švýcarsku má Hermann Steiner malou truhlářskou firmu. V té době začali truhláři používat dřevotřískové desky na výrobu nábytku. Neustále ale bojovali s tím, jak jednotlivé díly spojovat.
Bylo to těsně před Vánocemi, kdy byl Steiner nemocný a v horečce dostal nápad na lamelový spoj. Malou frézkou se vyřežou dvě malé drážky proti sobě a vyplní se spojovací lamelou. Díky tomu nedojde k zeslabení desky, jako je tomu u spojování pomocí dlouhých drážek. První lamely se vyráběly z bukového dřeva. Netrvalo dlouho a Steiner vyvinul také speciální stroj na frézování drážek na lamely. Jedinečný systém lamelování byl patentován v roce 1956 a značka Lamello se začala zapisovat do dějin spojování dřeva.
Původní dřevěná lamela se dokonce dostala do Muzea moderního umění v New Yorku jako jeden z klíčových vynálezů 20. Lamello si rychle získalo pověst inovativního partnera truhlářů a nábytkářů. Od 60. let 20. Dnes je Lamello globální značkou, která dodává produkty profesionálům i hobby nadšencům po celém světě. Kromě truhlářů pocházejí zákazníci Lamello z mnoha průmyslových odvětví: zakázkový nábytek, kancelářský nábytek, interiérové vybavení, kuchyňské instalace a také konstrukce oken a dveří.
Filozofie Lamello
- Prozákaznická orientace: Tato filozofie je v Lamello zakořeněná od jejího založení. Firma se snaží porozumět problému zákazníka a vymyslet pro něj řešení.
- Rodinný podnik: Lamello je malá rodinná firma, kde se všichni znají. Každý zaměstnanec je stejně důležitý bez ohledu na funkci, kterou ve společnosti zastává.
- Úzká specializace: Firma nabízí pouze spojovací systémy pro nábytek a další dřevěné konstrukce. Nesnaží se o nekonečně široké portfolio.
- Inovace: Společnost zůstává věrná svým kořenům, a přitom neustále hledá způsoby, jak přinést do oboru nové nápady. Nebrání se ani používání nových materiálů.
- Preciznost: Ve výrobě produktů Lamello se neustále využívají řemeslné ruční techniky.
- Udržitelnost: Využívání ekologických metod je u Lamello součástí DNA společnosti, není to jen moderní trend. Firma recykluje 98 % veškerého odpadu.
Produkty Lamello
Spojování dřeva s produkty Lamello je opravdu radost.
- Lamello fréza Zeta P2: Pro rychlé a přesné frézování drážek pro spoje v P-System.
- Spojovací prvky P-System: Pevné a skryté spoje bez viditelných šroubů a bez lepení. K montáži není třeba žádné nářadí.
- Spojovací systém Cabineo: Revoluční řešení pro nábytkové spoje, zejména výrobu korpusů.
- Lamello fréza Classic X: Vysoce přesná ruční frézka se snadným použitím, která tvoří spoje o mimořádné pevnosti.
- INVIS MX 2 magnetický spojovací systém: O spojení prvků se postarají neviditelné šrouby, které se utáhnou pomocí magnetického nástroje.
tags: #pila #kosik #late #historie