Truhlářské ruční pily: Typy a využití

Pila je nástroj, který se nachází v různých verzích a je součástí téměř každé domácnosti. Při výběru pily je rozhodující účel jejího použití. Ti, kdo potřebují pilu pravidelně, upřednostní elektrické modely pro jejich pohodlí a rychlost.

Existuje mnoho druhů ručních pil, které lze rozdělit do dvou hlavních skupin podle určení. Jednou skupinou jsou ruční pily vhodné pro zahradníky, druhou skupinou jsou ruční pily pro práci s dřevem.

Typy ručních pil

Jak již bylo uvedeno, ruční pily můžeme klasifikovat do dvou hlavních skupin. Zahradní pily jsou nezbytné pro údržbu zahrady, stromů a keřů. Ruční zahradní pily jsou ideální pro řezání a prořezávání větví.

Zahradní pily

  • Oblouková pila - Toto je nejrozšířenější typ pily, která byla původně používána pro kácení stromů a řezání polen. Zahradní obloukové pily jsou výrazně menší a jsou určeny pro jednu osobu. Tyto pily můžete použít k řezání dřeva a jsou prakticky univerzální díky možnosti výměny pilových listů.
  • Břichatka - to je velká pila, známá také jako dvoumužná. Pilový list je vyroben z pružného plechu a při práci se pila na obou koncích táhne za krátké dřevěné držadlo. Moderní verze mají napínací rám. Pokud vás pilování unaví, můžete pilu použít jako hudební nástroj.
  • Ocaska - je univerzální pila, kterou najdete jak v dílně, tak na zahradě. Ocasku lze zakoupit jako ruční pilu, ale je také velmi oblíbená v akumulátorové nebo elektrické verzi. Ruční pily jsou jednoduché, levné a i větší děti mohou s nimi pracovat.
  • Prořezávací pilka - je to nejmenší zahradní pila, která svým vzhledem připomíná zahnutý nůž. Jsou určeny pro prořezávání větví stromů i keřů. Dokážou zvládnout řezání větví o průměru až 120 mm. Kvalitní zuby pily jsou ideální pro řezání syrového dřeva. Prořezávací pily jsou k dispozici v různých velikostech, je praktická možnost jejich složení.
  • Akumulátorové pily - na zahradě lze také používat moderní malé akumulátorové pily. Tyto pily je možné využít pro rychlé řezání dřeva nebo větví do průměru přibližně 80 mm. Pilka může být doplněna dalším příslušenstvím, které vám umožní využívat ji také v dílně.

Pily pro práci se dřevem

Tato skupina zahrnuje různé druhy ručních pil, které jsou ideální pro domácí kutily.

  • Pila s rámem - vzhledově se neliší výrazně od obloukové pily. Může se říct, že je to téměř totožný nástroj, jelikož také umožňuje výměnu pilových listů. Takto můžete řezat jak dřevo, tak kov.
  • Pila čepovka - je to pila určená pro stolaře, umožňující řezání pod různými úhly a napříč vlákny dřeva. Čepovka může mít sklopnou rukojeť.
  • Dýhořezka - je to malá pilka, která se hodí pro řezání dýh a je také užitečná při práci s intarziemi.
  • Pila děrovka - známá také jako "zlodějka", je to velmi úzká pila určená pro řezání otvorů do rovných i zakřivených profilů. Díky kaleným zubům umožňuje řezání dřeva i plastu.
  • Lupenková pila - je tato pilka rozpoznatelná díky svému typickému tvaru rámu, který je zakřivený do tvaru písmene U. Pilový list je upevněn mezi oběma konci a řezání umožňuje malá rukojeť.

Japonské pily

Toto je speciální druh pil, který se na našem trhu začal objevovat poměrně nedávno. Dnes už není problém zakoupit japonskou pilu, jsou k dispozici v hobby marketech i na online obchodních platformách v různých variantách. Ti, kdo již pracovali s japonskou pilou, ji vysoce hodnotí.

Čtěte také: Sušené dřevo pro truhlářské projekty

Japonské pily mají specifickou geometrii zubů, kdy jsou zuby orientovány dozadu. Díky tomu, že s pilou řežete směrem k sobě, nedochází k napínání a vlnění, což má vliv i na tloušťku pilového listu.

Výhody japonských pil

Zatímco západní pily řežou tlačením směrem dopředu, někdy i násilím, japonské pily mají tenké pilové listy a řežou tahem. Výhodou řezání tahem je vyšší efektivita a užší řez. Tenčí čepel při řezu odstraňuje menší množství materiálu.

Právě snadnost pohybu ohromí i ostřílené profesionály. Méně námahy při řezání japonskou pilkou ocení také začátečníci a ženy.

Japonské pilky se vyrábí z kvalitní kalené oceli. Pro vyšší odolnost je pila opatřena nerezovým povrchem. Pily na dřevo vynikají vysokou ostrostí a v podstatě nevyžadují údržbu. Díky tomu, že na japonskou pilu netlačíte, méně se opotřebuje a vydrží vám déle ostrá.

Japonské pilky využijete především jako truhlářské pily, ale hodí se i na tesařské práce a dokonce prořezávání stromů. Používejte je výhradně pro řezání dřeva.

Čtěte také: Nabídky praxe pro truhláře

Zuby japonských pil

Japonská pila je vybavena speciálními pilovými zuby. Zuby pro příčný řez mají lichoběžníkový tvar a brousí se na třech stranách (tzv. diamantový brus). Jsou umístěny na listu pouze s nepatrným rozvedením (šrankováním). To znamená, že zuby téměř nesměřují ven.

Pro podélné řezy se využívá trojúhelníkové ozubení.

Rukojeť japonských pil

Příjemně překvapí také rukojeť, která se u japonských pilek velmi liší od klasických ručních pil. Typicky se jedná o dlouhou dřevěnou rukojeť omotanou ratanem. Pohodlně padne do dlaně, vejdou se vám na ni obě ruce.

Typy japonských pil

Typ pily: Kataba, Ryoba a Dozuki - to jsou tři základní typy japonských pilek.

  • Ryoba - Japonskou pilu Ryoba poznáte na první pohled, protože má zuby z obou stran. Jedna hrana slouží k příčnému řezání a druhá k podélnému. Díky tomu pilku využijete na rozmanité zpracování dřeva. Hodí se jako truhlářská ruční pila, tesařská pila a výborně zastoupí stolní nebo pásovou pilu při zkrácení dřeva na požadovanou délku. Typická Ryoba má hrubší ozubení, které zajistí rychlý řez. Aby se při řezání pilka snadno zařízla do dřeva, má Ryoba hned za rukojetí menší zuby. Směrem od rukojeti se zuby zvětšují, tím odstraňují více materiálu a zrychlují řez. Při řezání Ryobou můžete narazit na limity, co se týče délky a hloubky řezu, protože druhá nabroušená strana může poškozovat hladký řez.
  • Kataba - Japonská pilka Kataba najde uplatnění jako tesařská nebo truhlářská pila. Má silnější pilový list a hrubší ozubení vhodné především pro příčné řezy. Pokud se chcete s Katabou pustit i do podélných řezů, vybírejte pilku s hybridním ozubením, tzv.
  • Dozuki - Pokud hledáte japonskou pilu pro jemnou a přesnou práci, bude Dozuki tou pravou volbou. Je charakteristická extrémně tenkým pilovým plátem jen kolem 0,3 mm. Aby si pilka zachovala stabilitu, má vyztužený hřbet. Jemná pilka na dřevo vám nesmí chybět pro precizní truhlářskou práci, jako je tvorba čepů nebo rybinových spojů. Dozuki pila vám výborně poslouží jako modelářská pilka.

Délka čepele

Všeobecně platí, že čepel by měla být přibližně dvakrát větší než délka řezu (tloušťka dřeva). Malá pilka na dřevo vám bude vyhovovat pro řezání menších kusů dřeva a úkony, u nichž nevadí pomalejší postup. S větší japonskou pilou rychle uříznete i silné trámy. U dlouhých řezů umožňuje delší pila lepší kontrolu nad řezem. Čím delší pilový plát, tím delší bývá rukojeť japonské pily.

Čtěte také: Řezivo Vranovice – prodej

Ozubení japonských pil

Japonské pily pro příčný řez většinou disponují zuby lichoběžníkového tvaru, brousí se po třech stranách tzv. diamantovým brusem. Ten usnadňuje průchod pily skrz dřevo.

Japonské pily pro podélný řez mívají trojúhelníkové ozubení.

Počet zubů a jejich velikost se liší podle délky listu -⁠ to umožňuje snazší začátek řezu a zvyšuje účinnosti pily.

Některé pily typu Ryoba se brousí jako hollow ground.

Univerzální japonské pily mají hybridní neboli modifikované ozubení, setkáte se rovněž s označením M-toothing. Využijete je jak pro příčné, tak podélné řezání.

Typickým znakem japonských pilek je specifický systém šrankování neboli rozvedení zubů. Evropské pily vyžadují výrazněji vyhnuté zuby směrem do stran, aby se materiál odváděl mimo řež a pila dřevem hladce procházela. Čím větší šrank, tím je řez širší a více otřepený. Naproti tomu japonské pily mají velmi úzkou čepel, a proto prochází dřevem snadno i s velmi malým šrankem.

Rozteč zubů

Japonské pily se dodávají s různou roztečí zubů. Rozteč zubů japonské pily se vyjadřuje v TPI (zuby na palec). Toto číslo určuje hrubost či jemnost pilky. Čím nižší TPI, tím hrubší zuby. Čím hrubší zuby, tím rychlejší řez. Naopak vyšší TPI znamená jemnější pilu, která poskytne sice pomalejší, ale přesnější a čistější řez.

  • Pokud potřebujete japonskou pilu, která rychle projede dřevem, vybírejte velmi hrubé ozubení s maximálně 13 TPI. Čím hrubší zuby, tím agresivnější pila. Hrubé ozubení nepoužívejte na velmi tvrdé druhy dřeva. Velmi hrubé ozubení vám přijde vhod pro práce na zahradě. Vyberte si speciální prořezávací pily pro zahradníky.
  • Japonské pily s ozubením 14 až 16 TPI patří mezi nejvyváženější pily. Tyto japonské pily nabízí univerzální použití.
  • Nejpřesnějších řezů pilou dosáhnete s jemnými zuby 17 TPI a vyššími. Čím přesnější řez vyžadujete, tím jemnější zuby potřebujete.

Tloušťka listu

Ve srovnání s evropskými pilami se všechny japonské pilky zdají velmi tenké, ale přesto najdete rozdíly v tloušťce listu. Čím tenčí pilka je, tím tenčí zářez s ní vytvoříte.

Tenká čepel bývá ohebnější, což se uplatní například u speciální kolíčkové pilky Kugihiki, kterou prohnete podle potřeby a můžete řezat v rovině na ploše. Na druhou stranu s sebou tenká čepel a její ohebnost nese i nevýhody - pilka je náchylnější na ohnutí.

Značka

Bohužel ne všechny pilky na dřevo nesoucí označení japonské, jsou skutečně japonské. V našem e-shopu prodáváme japonské pily značky Takagi. Společnost s více než 150letou historií dodnes udržuje vývoj a výrobu pilek přímo v Japonsku. Proto si můžete být jistí, že si pořizujete pravou japonskou pilu.

Přednosti japonských pil Takagi

  • Vyrábí se z japonské oceli SK5, která je vysoce temperovaná a kovaná ve vysokoteplotních pecích.
  • Pily Takagi vás přesvědčí dlouhou životností ostří při dostatečné houževnatosti a otěruvzdornosti.
  • Zuby většiny japonských pil Takagi s výměnnou čepelí jsou impulzně kalené až na 68-71 HRC.

Jak vybrat správnou pilu

V závislosti na vašich potřebách lze pily použít k řezání dřeva, kovu a mnoha dalších druhů materiálů. Můžete si zakoupit univerzální pilu, která je obvykle vybavena kvalitně kalenými zuby.

  • Dřevo - pokud potřebujete řezat palivové dřevo, doporučuje se vybírat pily s nepravidelnými nebo trojúhelníkovými zuby, které mají mezi sebou větší rozestupy pro odstraňování pilin, jež se tvoří při řezání. Pilový list by měl být dostatečně tuhý.
  • Cihly - můžete řezat i cihly pomocí ruční pily. Pro tento účel jsou určeny speciální pily, které jsou speciálně navrženy pro řezání cihel, obvykle se jedná o pilu typu "ocaska".
  • Dřevotříska - dřevotříska je náročnější materiál, který můžete řezat například pomocí čepovky s vysokým počtem malých zubů.

Typy ozubení

  • XT - toto označení se vztahuje na univerzální ozubení, kde každý třetí zub je rozvedený a kratší, zatímco ostatní zuby jsou nerozvedené a rovné. Tyto pily mohou řezat příčně až o 20% rychleji než standardní pily. Délkové řezání může být rychlejší až o 50%.
  • GT - tato zubatost je známá svým vysokým výkonem. Zuby jsou trojboké a lze je použít na všechny typy dřeva. Rychlost řezu je až o 20% vyšší.
  • UT - toto označení představuje univerzální ozubení, které je odolné a pevné proti opotřebení.

Údržba pil

Pily nižší kvality se s časem otupí a je třeba je opět nabrousit. Můžete si toto nabroušení svěřit profesionálovi, ale pokud se na to cítíte, je možné pilu nabrousit i ve vlastní režii.

Práce s pilou

Běžná evropská pila většinou má zuby orientované směrem dopředu. Naopak, japonské pily mají zuby obrácené směrem dozadu. Při použití evropské pily se často setkáte s vlněním a řez nebývá zcela přesný.

Pokud nejste s tímto nástrojem obeznámeni a chcete jej vyzkoušet, doporučuje se začít s pilou nazvanou Ryoba. Tato pila je všeúčelná, s dvojitým ozubením - jednu stranu využijete pro příčné řezání a druhou pro řezání podélné.

Práce s ruční pilou je náročnější než s pilou elektrickou. Měli byste tedy myslet také na vlastní komfort. Pokud plánujete pilu používat často, upřednostněte variantu s ergonomickým držadlem.

Výhodnější je volba pil, které umožňují výměnu pilových listů. Pokud chcete řezat dřevo nebo používat pilu pro tesařské práce, budete potřebovat pily s přímým ozubením. Pro podélné řezání jsou vhodné pily s univerzálním typem ozubení, profesionálové budou pracovat s pilou, jejíž zuby jsou broušeny do šikmých nebo strmých čel.

tags: #truhlářské #ruční #pily #typy

Oblíbené příspěvky: