Co je to Syrovátkový Proteinový Koncentrát (WPC)?
Zkratka WPC označuje syrovátkový proteinový koncentrát (Whey Protein Concentrate). WPC protein je proteinový doplněk stravy, který se získává z mléka, konkrétně z mléčné syrovátky.
Abychom pochopili syrovátkový protein, musíme se nejprve blíže podívat na mléko. Když mléko prochází přeměnou na sýr nebo jogurt, vzniká vedlejší produkt: syrovátka. Tento zbytek tekutiny nazýváme syrovátkový protein. Je to část mléka, která je plná rychle stravitelných bílkovin, často chválená pro své výživové výhody.
Před zpracováním obsahuje mléko vyváženou kombinaci dvou typů bílkovin: syrovátky a kaseinu. Syrovátka tvoří přibližně 20 % bílkovin v mléce, zatímco kasein tvoří zbývajících 80 %. Oba tyto typy bílkovin se považují za vysoce kvalitní, neboť obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje.
Syrovátka je tekutina, která zůstává v podstatě jako vedlejší produkt během a po procesu srážení mléka při výrobě sýrů.
Mléčných výrobků, jako je např. tvaroh apod.) je kasein a vedlejší produkt pak tvoří syrovátka. různými technologiemi (např. CFM) izolují cenné proteiny a vzniká tak syrovátkový koncentrát, které se přirozeně vyskytují v syrovátce. mikroživiny (a jiné bioaktivní složky) a vlhkost (voda). A protože syrovátkové koncentráty obsahují trochu sacharidů a tuků, mají tradičně lepší chuť nežli izoláty a hydrolyzáty.
Přestože syrovátka i kasein mají své přednosti, syrovátková bílkovina vyniká zejména z jednoho důvodu: fantasticky podporuje tvorbu nových bílkovin ve svalech. Zjednodušeně řečeno, je to síla k budování svalů.
Všestrannost syrovátkových bílkovin se rozšiřuje na různé potravinářské výrobky, od proteinových tyčinek po zmrzlinu a koncentrované proteinové prášky. Přestože může být výhodná pro ty, kteří potřebují zvýšenou spotřebu bílkovin, nemusí být vhodná pro každého.
Protein CFM instant WPC 80 spotřebujte do 4 měsíců od otevření nebo do 5 měsíců při šetrném přechovávání. Původ použitých surovin Velká Británie. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.
Jaké syrovátkové proteiny známe?
Syrovátkové proteinové doplňky se vyrábějí ve třech základních typech:
- Koncentrát syrovátkového proteinu (WPC): Obsahuje 35-80% bílkovin spolu s tukem a laktózou.
- Izolát syrovátkové bílkoviny: Obsahuje 85-90% bílkovin a minimální množství tuku a laktózy.
- Hydrolyzát syrovátkového proteinu: Předtráven na urychlení vstřebávání v trávicím traktu.
Naše tělo rozkládá bílkoviny na aminokyseliny, stavební prvky nezbytné pro různé funkce včetně růstu svalů, syntézy hormonů a obnovy tkání.
Proč si vybrat koncentrát?
Koncentrát je nejvyhledávanějším proteinovým doplňkem stravy na trhu, a to zejména díky jeho nižší pořizovací ceně, která se však v žádném případě neodráží na kvalitě výrobku. Mezi hlavní vlastnosti se řadí:
- univerzální využití - proteiňák nebo ingredience při přípravě jídla,
- nejlepší poměr cena/výkon,
- vysoký obsah esenciálních aminokyselin,
- přirozený obsah BCAA,
- lepší chuť - díky vyššímu podílu tuku a laktózy, a
- rychlé a bezproblémové trávení.
Jaké jsou výhody WPC proteinu?
Syrovátkový proteinový koncentrát patří nejen mezi sportovci k těm nejpopulárnějším. Je to především z toho důvodu, že obsahuje poměrně vysoké množství bílkovin (70-80 %), má příznivé aminokyselinové spektrum, a navíc je i cenově dostupný. V současnosti se zpravidla vyrábí šetrnými filtračními metodami, díky čemuž vznikne kvalitní a dobře vstřebatelný protein.
Podpora hubnutí
Proteinový koncentrát může omezit chuť k jídlu, čímž pomáhá při hubnutí. Studie ukazují, že snižuje pocit hladu a zároveň podporuje hormony, jako je peptid YY (PYY) a glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1). Studie zjistila, že doplnění syrovátkového proteinu vedlo k výraznějšímu úbytku tuku v porovnání se sójovým proteinem.
Budování svalů
Nadšenci v posilovně a ti, kteří usilují o zvětšení objemu, upřednostňují WPC protein díky jeho bohatému profilu aminokyselin nezbytných pro růst svalů. Studie naznačují, že doplnění syrovátkového proteinu před a po silovém tréninku může zvýšit velikost a sílu svalů.
Kvalitní syrovátkové proteiny vzešlé z moderního výrobního procesu CFM urychlují regenerační a omlazovací procesy a při silovém tréninku působí na růst svalů.
Z živočišných bílkovin jsou syrovátkové proteiny nejpohotovější a mají vysoký podíl větvených esenciálních aminokyselin BCAA - důležitých pro regeneraci svalu. Sportovci, kteří syrovátkový protein užívají ihned po tréninku, shodně uvádějí, že druhý den po požití nepociťují prakticky žádnou bolest svalstva.
Pro růst svalů užívejte v jedné dávce 0,5 g prášku CFM proteinu na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Syrovátkový CFM protein je nejvhodnější konzumovat po silovém tréninku, popřípadě spolu se sacharidy.
Zdraví srdce
Konzumace WPC proteinu může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, hladina cukru v krvi a lipidů. Přehledy několika studií potvrzují tyto výhody a zdůrazňují zlepšení krevního tlaku, hladiny glukózy a cholesterolu.
Možná regulace hladiny cukru v krvi
Pozoruhodné je, že WPC protein vykazuje slibné výsledky při regulaci hladiny cukru v krvi. Studie odhalily, že dokáže zvýšit hladinu inzulínu i citlivost na jeho účinky. Ve skutečnosti se zdá, že v porovnání se zdroji bílkovin, jako jsou vaječné bílky nebo ryby, má syrovátková bílkovina výraznou výhodu. Pro lidi s cukrovkou 2. typu by tedy zařazení syrovátkových bílkovin do každodenního režimu mohlo představovat cennou možnost doplňkové léčby.
Snížení zánětu
Zjistilo se, že WPC protein hraje roli i při snižování zánětů, které jsou klíčovým faktorem při vzniku chronických onemocnění. Naštěstí syrovátkové bílkoviny, zejména ve vysokých dávkách (20 g a více denně), prokázaly schopnost výrazně snížit C-reaktivní protein (CRP), který je klíčovým markerem zánětu v těle.
Na co si dávat pozor při výběru WPC proteinu?
Kalorie: Syrovátkový protein se neobejde bez obsahu kalorií. Přestože má nízký obsah tuků a sacharidů, stále přispívá k vašemu dennímu příjmu kalorií. Proto je při zařazování syrovátkových bílkovin do vašeho jídelníčku klíčová střídmost.
Cukr a zpracované složky: V každém případě je nezbytné být opatrný při výběru proteinových doplňků. Mnohé proteinové prášky a koktejly obsahují umělá aromata, sladidla nebo přidaný cukr. Obecně je rozumnější získávat bílkoviny z celých potravin a rozmanité stravy, než se spoléhat jen na doplňky, tyčinky nebo koktejly. Při výběru doplňků upřednostněte ty, jejichž jedinou složkou je syrovátkový protein, abyste se vyhnuli zbytečným přísadám.
Trávicí problémy: Přestože WPC protein může být skvělým doplňkem výživy, někteří jedinci mohou mít trávicí problémy včetně zácpy, průjmu nebo nevolnosti, zejména při konzumaci velkého množství. Je velmi důležité poslouchat své tělo a podle toho upravit příjem bílkovin. Střídmost a pozornost věnovaná reakcím vašeho těla jsou základními kroky při využívání výhod syrovátkových bílkovin a minimalizování možných obtíží.
Kolik bílkovin je třeba přijmout?
Splnění denního množství bílkovin je velmi důležité. Doporučená výživová dávka uvádí jako minimum 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Aktivní jedinci, sportovci a lidé, kteří chtějí budovat svaly, však mohou potřebovat víc.
Odborníci doporučují 1,2-2,0 g/kg na den pro fyzicky aktivní jedince a případně více pro sportovce. Syrovátkový protein slouží jako dostupné řešení k uspokojení těchto zvýšených potřeb bílkovin.
Jaký je rozdíl mezi proteinovým koncentrátem a izolátem?
Syrovátkový izolát i koncentrát se získávají z tekuté syrovátky, která je vedlejším produktem výroby sýrů a jogurtů. Klíčový rozdíl vyplývá z použitých metod zpracování. Syrovátkový koncentrát nabývá své podoby poté, co projde zpracovatelskými kroky ke zvýšení obsahu bílkovin. Výsledkem je prášek, který obsahuje přibližně 80 % hmotnostních bílkovin. Zbývajících 20%? Je to směs sacharidů a tuků, která dodává směsi pestrost.
Chcete-li získat ještě více bílkovin, můžete použít syrovátkový izolát. Díky důkladnému zpracování, které minimalizuje množství tuků a sacharidů, se může pochlubit působivým obsahem přibližně 90 % bílkovin v hmotnosti. Je to zlatý standard pro ty, kteří se snaží získat co nejčistší bílkoviny.
Co se týká sacharidů, tady se to více zamotává. Syrovátkový izolát se stává vítězem v boji proti sacharidům a laktóze. Obsahuje jich méně, což z něj činí vhodnou volbu pro lidi s intolerancí laktózy.
CFM Protein
Číslo 80 udává procentní podíl kvalitních syrovátkových proteinů vyrobených moderní technologií CFM (mikrofiltrace zkříženým tokem). Pro CFM syrovátkový protein je rovněž příznačný vysoký obsah frakcí bílkovin, které normalizují imunitu.
Nespornou předností syrovátkového CFM proteinu je zpracování výše popsanou technologií CFM (cross flow microfiltration neboli mikrofiltrace zkříženým tokem). Biologicky aktivní CFM syrovátkový protein je svou využitelností pro růst svalů příznivější.
Výroba syrovátkových proteinů CFM filtrací za nízkých teplot a tlaku probíhá v nejmodernějším evropském provozu. Proteiny ve stravě jsou vystaveny technologickým procesům, znehodnocení a denaturaci. K denaturaci bílkoviny dochází působením chemikálií, mražením i vařením.
Doporučení
U syrovátkových proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25-0,3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dáte 20-40 g směsi. To odpovídá více či méně naplněné 30g odměrce. Dá se přidat i do smoothies či kávy.
Syrovátkový proteinový koncentrát je vhodný během nabírání hmoty, hubnutí, ale také pro doplnění celkového denního příjmu bílkovin. Koncentrát je obecně nevhodný pro jedince s intolerancí laktózy (zde je dobré se řídit vlastní citlivostí) nebo s alergií na bílkovinu kravského mléka.
Ideální když chceš perfektní chuť bez složité přípravy a rád/a střídáš příchutě. Kombinuj třeba banán s vanilkou, s čoko nebo kokosem. je výborně stravitelný - hodí se ke konzumaci např. Ve výživě člověka jsou proteiny nepostradatelné, neboť je není možné dlouhodobě nahrazovat jinými živinami. Proteiny jsou součástí regulačního mechanismu (enzymy, hormony) a syrovátkový protein není výjimkou.
Za 1kg balení instantního proteinu CFM WPC 80 zaplatíte 598 Kč (50 porcí). Ušetřete a plaťte pouze za to, co skutečně chcete! 4FITNESS klade důraz na kvalitu surovin, a ne na zbytečně drahé obaly. Zvolte si produkty, které vám přinášejí skutečnou hodnotu a neplatíte za prodražený obal.
Pokud nevíš, který proteinový koncentrát vybrat, zkus sáhnout po našem Vilgain Grass‑Fed Whey Proteinu, který se vyznačuje 100% přírodním složením, je slazen stévií a dochucen přírodními ingrediencemi, a pochází z mléka volně se pasoucích krav.
Upozornění: Doplněk stravy. Neslouží jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Nevhodné pro děti do 3 let. Skladujte mimo dosah dětí, v suchu při teplotě 10-22 °C. Chraňte před přímým slunečním zářením.
tags: #wpc #syrovatkovy #proteinovy #koncentrat #co #to