Jak postavit dřevěnou udírnu: Podrobný návod
Grilování je oblíbená aktivita, ale pokud chcete posunout své kulinářské umění na vyšší úroveň, pusťte se do stavby vlastní dřevěné udírny. S trochou zručnosti a dobrým plánem to zvládnete sami. Tento článek vám poskytne veškeré potřebné informace a návod, jak postavit dřevěnou udírnu krok za krokem.
Proč se pustit do stavby udírny?
Uzení masa je tradiční způsob úpravy potravin, který si získává stále více příznivců. Místo koupě drahé udírny si můžete vytvořit vlastní, plně funkční udírnu. Výhodou je nejen nižší cena, ale především možnost přizpůsobení velikosti a konstrukce vlastním potřebám.
Plán na stavbu udírny: Co si promyslet na začátku?
Dříve než začnete stavět, je potřeba si ujasnit několik klíčových bodů. Dobrý plán je základem úspěchu. Přehledné odpovědi na následující otázky vám pomohou předejít chybám:
- Kde udírnu umístíte? Vyberte místo chráněné před větrem a s dostatečným odstupem od sousedních domů.
- Jaký typ udírny zvolíte? Dřevěná konstrukce je vhodná pro sezónní použití a nabízí nižší pořizovací náklady a rychlejší stavbu.
- Jak často budete udit? Pokud plánujete udit pravidelně větší množství masa, investujte do větší komory a samostatného topeniště s kouřovodem.
- Jaké materiály máte k dispozici? Využít lze například dobře vyschlé dřevo.
Stavba dřevěné udírny
Stavba dřevěné udírny je méně náročná na čas, materiál i zpracování. Samotnou udící komoru může tvořit jakási dřevěná "bedna", do které zajistíte přístup shora. Toto je asi ta nejjednodušší varianta, která však příliš parády ani užitku neudělá.
Výrobu udírny začneme sestavením dřevěné části, tedy jakéhosi menšího domečku. Kostru postavíme z dřevěných hranolů o vámi preferované délce. Mezi ty pak pomocí vrutů umístíme dřevěné palubky. Nejvhodnější je smrk, ale často se používá i dub či buk, který masu dodá specifické aroma. Jeho nevýhodou je však vyšší cena.
Čtěte také: Dřevěné sudy: tradiční výroba
Stříška na boudičku může být sedlová (pokud si na ni troufáte) nebo jednoduše rovná. V tomto případě se však doporučuje alespoň menší spád. Do střechy poté umístíme komín. Ten však nemůžeme vytvořit z čehokoliv, protože kouř z udírny nesmí neustále odcházet ven.
Materiály pro dřevěnou udírnu
- Dřevěné hranoly (střešní latě)
- Palubky (smrk, borovice)
- Panty
- Aku šroubovák
- Vrutky do dřeva
- Komín (dřevěný nebo kovový)
- Teploměr
Postup stavby udírny krok za krokem:
- Sestavení kostry: Kostru udírny postavte z dřevěných hranolů.
- Opláštění: Mezi hranoly umístěte dřevěné palubky a připevněte je pomocí vrutů.
- Střecha: Vytvořte střechu s mírným spádem a otvorem pro komín.
- Komín: Umístěte komín do otvoru ve střeše.
- Dvířka: Vyrobte dvířka z palubek a připevněte je pomocí pantů.
- Povrchová úprava: Vnější stranu udírny ošetřete přírodním olejem. Vnitřek nechte v přírodním stavu.
Topeniště a kouřovod
Výroba dřevěné udírny se neobejde bez stavby ohniště. Topeniště k udírně může být vystavěno buďto pevně z cihel a zapuštěno přímo do terénu, což se hodí pro velké cihlové i dřevěné udírny, nebo si jej jednoduše zakoupíte v obchodě zvlášť. Set k zakoupení kromě podstavce obsahuje tedy také samotné topeniště, které je velice kompaktní, estetické a v zahradě nebude nijak překážet.
Posledním kouskem je pak kouřovod složený z trubky a kolene. Chcete-li se raději vrhnout do stavby zděného topeniště, musíte v první řadě myslet na to, že mezi ohništěm a udírnou musí být určitý spád. Ohniště tedy stavíme v terénu o něco níže, aby kouřovod lehce směřoval nahoru. K jeho stavbě budeme potřebovat cihly, beton, kameny, prostě cokoliv, v čem lze rozdělat pořádný oheň a bude to bezpečné.
Ze zadní strany topeniště vyvedeme kouřovod spodní strany udírny. Nemáte-li k udírně zakoupený podstavec, můžete na druhém konci kouřovodu vystavit pro dřevěnou boudu betonové základy s cihlovým obložením, stejně jako jste to udělali u topeniště.
Jak dlouhý má být kouřovod udírny?
Jednou z nejdůležitějších částí je délka a sklon kouřovodu udírny. Příliš krátký kouřovod způsobí nedostatečné ochlazení kouře, naopak příliš dlouhý sníží účinnost uzení.
Čtěte také: Venkovní sezení ze dřeva
- Optimální délka: 1,5 až 2,5 metru
- Sklon: přibližně 5-10 %
- Materiál: kamenina, nerez, ocel, litina
Dým musí přicházet do komory mírně vychlazený a stabilní. Toho docílíte i regulací pomocí klapek na vstupu a výstupu.
Dvířka a vnitřní uspořádání udírny
Poslední částí stavby jsou dvířka do udírny. Ta mohou být buďto klasicky zepředu, což velice usnadní manipulaci s uzeným masem. U menších, a hlavně nižších udíren, je však možné klasická dvířka nahradit otevíracím "stropem" udírny, na který jednoduše připevníme panty a manipulujeme skrz něj s potravinami k uzení.
Dvířka tedy musí být dostatečně těsná. Ta klasická s předním otevíráním jsou opatřena panty a kličkou pro otevírání. Mohou být buďto dřevěná jako zbytek boudičky, nebo lze použít i variantu z kovu.
Pro správné uspořádání uzeného masa, klobás nebo ryb uvnitř udírny je nezbytné mít kvalitní rošty. Nastavitelné rošty jsou ideálním řešením, protože vám umožní přizpůsobit výšku roštu podle velikosti uzených potravin.
Co by nemělo chybět v udící komoře?
- Hákový systém pro zavěšení masa
- Rošty (pro uzení ryb nebo sýrů)
- Lapač tuku
- Teploměr
První zatopení a testování udírny
Postavte udírnu na rám ohniště a můžete zkusit poprvé zatopit. Udírnu roztápějte opatrně. Na rozdíl od zděné dosáhne palubková udírna rychle požadované teploty, ale má malou akumulaci tepla. To znamená, že budete muset častěji přitápět.
Čtěte také: Grilování: uhlí nebo brikety?
Testování udírny je důležitý krok před zahájením pravidelného uzení většího množství masa. Pomůže vám zjistit, jak udírna funguje v praxi a jak reaguje na různé podmínky.
Čím udit?
Stejnou pečlivost jako stavbě udírny věnujte i výběru dřeva, kterým budete udit. Obecně se hodí dřevo ovocné, které dá masu příjemnou barvu a vůni. Doporučuje se například švestka nebo třešeň. Udit samozřejmě můžete i smrkovým dřevem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli dřevinu, důležité je, aby bylo dřevo proschlé.
Praktické rady a zkušenosti
- Nevystavujte udírnu pod koruny stromů.
- Komín vždy důkladně chraňte před deštěm.
- Dbejte na pohodlný a bezpečný přístup.
S trochou trpělivosti, dobře promyšleným plánem a kvalitním materiálem si můžete postavit vlastní dřevěnou udírnu a užívat si lahodné uzené pokrmy.
tags: #dřevěné #udírny #stavba #návod