Jak vybrat truhlářskou ruční pilu: Recenze a praktické rady

Pro čistotu řezu a snadné použití si japonské pilky oblíbili profíci i kutilové. Aby vám pilka správně a dlouho sloužila, je potřeba zvolit vhodný typ, velikost i ozubení. Než se pustíte do výběru japonské pilky, je dobré porozumět tomu, jak funguje. Zatímco západní pily řežou tlačením směrem dopředu, někdy i násilím, japonské pily mají tenké pilové listy a řežou tahem. Výhodou řezání tahem je vyšší efektivita a užší řez. Tenčí čepel při řezu odstraňuje menší množství materiálu. Zpočátku vás nejspíš mile překvapí snadnější technika řezání, na kterou se lehce zvyká. Právě snadnost pohybu ohromí i ostřílené profesionály. Méně námahy při řezání japonskou pilkou ocení také začátečníci a ženy.

Proč si vybrat japonskou pilu?

Japonské pilky se vyrábí z kvalitní kalené oceli. Pro vyšší odolnost je pila opatřena nerezovým povrchem. Pily na dřevo vynikají vysokou ostrostí a v podstatě nevyžadují údržbu. Díky tomu, že na japonskou pilu netlačíte, méně se opotřebuje a vydrží vám déle ostrá. Japonské pilky využijete především jako truhlářské pily, ale hodí se i na tesařské práce a dokonce prořezávání stromů. Používejte je výhradně pro řezání dřeva. Japonská pila je vybavena speciálními pilovými zuby.

Typy zubů japonských pil

Zuby pro příčný řez mají lichoběžníkový tvar a brousí se na třech stranách (tzv. diamantový brus). Jsou umístěny na listu pouze s nepatrným rozvedením (šrankováním). To znamená, že zuby téměř nesměřují ven. Pro podélné řezy se využívá trojúhelníkové ozubení. Příjemně překvapí také rukojeť, která se u japonských pilek velmi liší od klasických ručních pil. Typicky se jedná o dlouhou dřevěnou rukojeť omotanou ratanem. Pohodlně padne do dlaně, vejdou se vám na ni obě ruce.

Základní typy japonských pilek

Typ pily: Kataba, Ryoba a Dozuki - to jsou tři základní typy japonských pilek. Rozteč zubů: Čím jemnější zuby, tím přesnější a hladší řez. Tloušťka listu: Tenký list tvoří tenký a jemný zářez. Značka: Ne každá pilka s označením japonská pochází skutečně z Japonska. Nejběžnější typy japonských pilek na dřevo se nazývají Kataba, Ryoba a Dozuki.

Ryoba

Japonskou pilu Ryoba poznáte na první pohled, protože má zuby z obou stran. Jedna hrana slouží k příčnému řezání a druhá k podélnému. Díky tomu pilku využijete na rozmanité zpracování dřeva. Hodí se jako truhlářská ruční pila, tesařská pila a výborně zastoupí stolní nebo pásovou pilu při zkrácení dřeva na požadovanou délku. Typická Ryoba má hrubší ozubení, které zajistí rychlý řez. Aby se při řezání pilka snadno zařízla do dřeva, má Ryoba hned za rukojetí menší zuby. Směrem od rukojeti se zuby zvětšují, tím odstraňují více materiálu a zrychlují řez. Při řezání Ryobou můžete narazit na limity, co se týče délky a hloubky řezu, protože druhá nabroušená strana může poškozovat hladký řez.

Čtěte také: Truhlářský Vinný úřad - pohled do minulosti a současnosti

Kataba

Japonská pilka Kataba najde uplatnění jako tesařská nebo truhlářská pila. Má silnější pilový list a hrubší ozubení vhodné především pro příčné řezy. Pokud se chcete s Katabou pustit i do podélných řezů, vybírejte pilku s hybridním ozubením, tzv.

Dozuki

Pokud hledáte japonskou pilu pro jemnou a přesnou práci, bude Dozuki tou pravou volbou. Je charakteristická extrémně tenkým pilovým plátem jen kolem 0,3 mm. Aby si pilka zachovala stabilitu, má vyztužený hřbet. Jemná pilka na dřevo vám nesmí chybět pro precizní truhlářskou práci, jako je tvorba čepů nebo rybinových spojů. Dozuki pila vám výborně poslouží jako modelářská pilka.

Délka čepele a rukojeti

Všeobecně platí, že čepel by měla být přibližně dvakrát větší než délka řezu (tloušťka dřeva). Malá pilka na dřevo vám bude vyhovovat pro řezání menších kusů dřeva a úkony, u nichž nevadí pomalejší postup. S větší japonskou pilou rychle uříznete i silné trámy. U dlouhých řezů umožňuje delší pila lepší kontrolu nad řezem. Čím delší pilový plát, tím delší bývá rukojeť japonské pily.

Ozubení japonských pil

Japonské pily pro příčný řez většinou disponují zuby lichoběžníkového tvaru, brousí se po třech stranách tzv. diamantovým brusem. Ten usnadňuje průchod pily skrz dřevo. Japonské pily pro podélný řez mívají trojúhelníkové ozubení. Počet zubů a jejich velikost se liší podle délky listu -⁠ to umožňuje snazší začátek řezu a zvyšuje účinnosti pily. Některé pily typu Ryoba se brousí jako hollow ground. Univerzální japonské pily mají hybridní neboli modifikované ozubení, setkáte se rovněž s označením M-toothing. Využijete je jak pro příčné, tak podélné řezání.

Šrankování zubů

Typickým znakem japonských pilek je specifický systém šrankování neboli rozvedení zubů. Evropské pily vyžadují výrazněji vyhnuté zuby směrem do stran, aby se materiál odváděl mimo řež a pila dřevem hladce procházela. Čím větší šrank, tím je řez širší a více otřepený. Naproti tomu japonské pily mají velmi úzkou čepel, a proto prochází dřevem snadno i s velmi malým šrankem.

Čtěte také: Truhlářské závrtné matice: Průvodce

Tvrdost dřeva

Někdy se můžete setkat s názorem, že japonské pilky se nehodí pro řezání tvrdého dřeva. V minulosti skutečně nedosahovaly v této disciplíně takových kvalit, a to kvůli uspořádání a tvaru zubů. Původně byly japonské pily určeny pro poměrně měkká dřeva, jako je cypřiš a borovice, zatímco evropské pily se používaly pro tvrdá dřeva, jako je dub a javor. Tato nevýhoda je však minulostí.

Rozteč zubů (TPI)

Japonské pily se dodávají s různou roztečí zubů. Rozteč zubů japonské pily se vyjadřuje v TPI (zuby na palec). Toto číslo určuje hrubost či jemnost pilky. Čím nižší TPI, tím hrubší zuby. Čím hrubší zuby, tím rychlejší řez. Naopak vyšší TPI znamená jemnější pilu, která poskytne sice pomalejší, ale přesnější a čistější řez. Pokud potřebujete japonskou pilu, která rychle projede dřevem, vybírejte velmi hrubé ozubení s maximálně 13 TPI. Čím hrubší zuby, tím agresivnější pila. Hrubé ozubení nepoužívejte na velmi tvrdé druhy dřeva. Velmi hrubé ozubení vám přijde vhod pro práce na zahradě. Vyberte si speciální prořezávací pily pro zahradníky. Japonské pily s ozubením 14 až 16 TPI patří mezi nejvyváženější pily. Tyto japonské pily nabízí univerzální použití. Nejpřesnějších řezů pilou dosáhnete s jemnými zuby 17 TPI a vyššími. Čím přesnější řez vyžadujete, tím jemnější zuby potřebujete.

Tloušťka listu

Ve srovnání s evropskými pilami se všechny japonské pilky zdají velmi tenké, ale přesto najdete rozdíly v tloušťce listu. Čím tenčí pilka je, tím tenčí zářez s ní vytvoříte. Tenká čepel bývá ohebnější, což se uplatní například u speciální kolíčkové pilky Kugihiki, kterou prohnete podle potřeby a můžete řezat v rovině na ploše. Na druhou stranu s sebou tenká čepel a její ohebnost nese i nevýhody - pilka je náchylnější na ohnutí.

Výrobci japonských pil

Bohužel ne všechny pilky na dřevo nesoucí označení japonské, jsou skutečně japonské. V našem e-shopu prodáváme japonské pily značky Takagi. Společnost s více než 150letou historií dodnes udržuje vývoj a výrobu pilek přímo v Japonsku. Proto si můžete být jistí, že si pořizujete pravou japonskou pilu. V Takagi se kombinuje tradice s vysoce sofistikovanými výrobními postupy.

Přednosti japonských pil Takagi:

  • Vyrábí se z japonské oceli SK5, která je vysoce temperovaná a kovaná ve vysokoteplotních pecích.
  • Pily Takagi vás přesvědčí dlouhou životností ostří při dostatečné houževnatosti a otěruvzdornosti.
  • Zuby většiny japonských pil Takagi s výměnnou čepelí jsou impulzně kalené až na 68-71 HRC.

Společnost Takagi založil Gihei Takahashi v japonské vesnici Echigo-Sanjo v roce 1866. Název společnosti vzniknul jako složenina jména zakladatele - část příjmení Taka- a křestního jména - gi. Výrobce japonských pil, japonských dlát a dalších nástrojů pro tesaře se rychle rozrůstal. Už v roce 1912 expandoval na Tchaj-wan a v roce 1927 do Číny. V roce 1990 se zástupce společnosti Takagi zúčastnil soutěže v řezání kulatiny na výstavě pro kutily v Chicagu. Navzdory tomu, že jeho američtí konkurenti měli výrazně navrch, pokud jde o fyzickou sílu a stavbu těla, získal vítězství a ocenění za rychlost a čistotu řezu. Tím definitivně otevřel cestu výrobkům Takagi na zámořské trhy.

Čtěte také: Typy ručních pil a jejich využití

tags: #truhlářská #ruční #pila #jakou #vybrat #recenze

Oblíbené příspěvky: