Techniky Upínání Dřeva do Soustruhu
Soustružení dřeva je zábavnou činností ve světě zpracování dřeva, do které se často mnozí zamilují. Na rozdíl od mnoha jiných druhů práce se dřevem, při kterých řežete a spojujete jednotlivé díly dřeva k vytvoření hotového projektu, se soustružení spíše podobá řezbářství, tedy umělecké činnosti spočívající v odebírání dřeva z jednoho kusu.
Soustružením lze vyrábět nepřeberné množství dřevěných výrobků, jako jsou misky a vázy různých tvarů a rozměrů, rukojeti ke krbovému nářadí, madla k nábytku, svícny či hračky. Při práci si můžete vyhrát s tvary obrobku a směry vláken dřeva a vytvořit tak svůj osobitý výrobek.
Výběr Soustruhu a Nástrojů
Nejdůležitější nástroje pro soustružení jsou samozřejmě dláta a soustruh. Je také vhodné vlastnit brusku na ostření dlát, jelikož ostrý struh (dláto) je základem kvalitního výrobku. Vybrat soustruh vhodný pro Vaši práci není jednoduché. Nevíte si rady? Napovíme vám, podle čeho soustruh vybírat.
Kromě řady dostupných značek se soustruhy vyrábějí v různých velikostech. Chcete si vyzkoušet soustružení velké mísy nebo nohy ke stolu? Chcete mít možnost soustružit téměř cokoli bez ohledu na velikost? Na soustruhu můžete soustružit obrobek jakéhokoli tvaru o různém průměru. Maximální velikost průměru obrobku je dvojnásobek vzdálenosti mezi osou vřeteníku a ložem soustruhu, nazývá se maximální točný průměr nad ložem.
Druhý velmi důležitý parametr pro výběr soustruhu je osová vzdálenost mezi hroty. Ta určuje, jak dlouhý obrobek můžete na daném soustruhu soustružit při vřetenovém soustružení mezi dvěma hroty. Samozřejmě, že existují ještě další otázky a parametry, podle kterých vyberete ten správný soustruh pro vás. Vždy je dobré si nechat poradit a případně doporučit soustruh a příslušenství od zkušených profesionálů.
Čtěte také: Jak vybrat správnou délku sloupků?
Stejně jako řezbář nebo sochař potřebujete k dosažení požadovaného tvaru a detailů vhodné soustružnické nástroje. Na trhu je samozřejmě nepřeberné množství soustružnických dlát. Pro jejich správný výběr je však důležité vědět, že existují dva základní typy soustružení. Prvním typem je soustružení vřetenové. Jednoduše řečeno, obrobek je upnutý mezi dvěma hroty neboli vřeteníkem a koníkem. Druhým typem je dutinové soustružení, někdy označováno jako soustružení misek, které spočívá v připevnění obrobku pouze na vřeteník (přesněji na lícní desku nebo sklíčidlo).
Pokud chcete soustružit misky a jiné duté výrobky, budete potřebovat buď lícní desku, nebo čtyřčelisťové sklíčidlo. Obrobek se k lícní desce připevňuje pomocí šroubů, sklíčidlo má naopak pohyblivé čelisti, které obrobky upnou a pevně drží. Součástí prakticky všech moderních soustruhů jsou vřeteník, koník a lícní deska jako standardní vybavení, tudíž můžete provádět oba typy soustružení na jednom soustruhu.
Soustružnická dláta s tvrdokovovými výměnnými břity jsou skvělá pro začínající i pokročilé soustružníky. Na rozdíl od tradičních soustružnických dlát se tyto dláta nemusí brousit, a poskytují tak stále stejnou úroveň kvality úběru. Tvrdokovový břit jednoduše otočte, abyste získali čerstvé ostří, a vyměňte jej, jakmile se otupí všechny dostupné hrany. Tyto dláta jsou k dispozici s několika typy břitů a v různých velikostech. V šikovných rukou poskytují tradiční dláta vynikající výsledky.
Typy Soustružnických Dlát
- Obě se používají k hrubování předem neopracovaného materiálu.
- Dutinové dláto: Používá se při soustružení dutých tvarů a misek a tvarování svahu.
- Hladící dláto: Používá se k soustružení rovných nebo vypouklých ploch a začišťování.
Tradiční soustružnická dláta mohou poskytovat vynikající výsledky, ale vyžadují více cviku a časté ostření. Ostření není obtížné, ale je důležité naučit se správnou techniku. K ostření je nejvhodnější použít brusku, jelikož je broušení různých druhů nástrojů volnou rukou obtížnější.
Mokré vs. Suché Dřevo
Mokré a suché dřevo má své výhody i nevýhody. Mokré dřevo se lépe soustruží, jelikož má nižší tvrdost a nevytváří tolik prachu. Navíc mokré dřevo seženete prakticky kdekoli. Výsledný výrobek se Vám ale časem může pokroutit a zdeformovat, protože ještě schne a vypařuje se z něj voda. Při rychlém vysychání může dojít dokonce k popraskání.
Čtěte také: Kreslení dřeva do výkresů
Je dobré vědět, že jako první schne povrch dřeva. Jakmile je povrch sušší, voda se z vnitřku dřeva přesune na povrch, odkud se opět odpařuje. Pokud tedy používáme mokré dřevo, musíme počítat s určitou deformací výrobku - zmenší se a změní svůj tvar na ovál. To je problém hlavně pokud soustružíme jednotlivé díly, které do sebe musí zapadat. Horší úrovní deformace je praskání, které je vždy nežádoucí. Praskání lze předejít pomalým vysycháním. Doba a způsob vysychání se ale u každého druhu dřeva liší.
U suchého dřeva se na rozdíl od mokrého můžete spolehnout na udržení stejného tvaru. Nevýhodou je náročnější soustružení a vyšší prašnost, tyto nevýhody lze ale minimalizovat použitím řady moderních zařízení jako je odsavač pilin. by mohly způsobit jeho uvolnění ze soustruhu nebo poškození nástrojů. Cenným doplňkem Vašeho soustruhu je přídavné pracovní osvětlení.
Bezpečnost při Soustružení
Soustružení je především praktická činnost. Při soustružení dřeva jde zjednodušeně o to, že do kusu dřeva, který se otáčí velmi rychle, šťoucháte opravdu ostrým kovovým nástrojem. Musíte udělat vše pro to, abyste zabránili nechtěnému uvolnění materiálu ze soustruhu. Pokud k tomu dojde, měli by Vás ochránit patřičné ochranné pomůcky.
S každým dlátem se pracuje trochu jinak, každopádně je dobré vědět, jak s dlátem zacházet obecně. Materiál musí být nejdříve pevně upnutý. Poté soustruh můžete zapnout. Jakmile obrobek dosáhne dostatečné rychlosti otáčení, přiložíte dláto tak, abyste odřezávali tenkou vrstvu materiálu. Dláto položíte na opěrku plochou stranou a nakloníte tak, aby mířilo mimo točící se dřevo. Poté pomalým pohybem dolů, směrem k dřevu, začnete materiál ubírat.
Základní Techniky Soustružení
- Hrubování: První činností po upnutí obrobku je hrubování. Jde o úpravu materiálu z počátečního nesouměrného tvaru (hranolu) do tvaru válce. Při tomto postupu nám nezáleží na kvalitě povrchu obrobku, hlavní je účinně ubrat velké množství materiálu. Hrubovací dláto položíte na opěrku lehce šikmo horizontálně i vertikálně a trochu ho natočíme (po ose dláta). Nyní můžete začít ubírat materiál. Dlátem posouvejte po celé opěrce od jednoho konce ke druhému. Na konci opěrky vždy dláto přibližte tak, aby začalo ubírat další materiál. Cílem hrubování je odstranit všechny nerovnosti a vytvořit relativně hladký a rovnoměrný válec.
- Tvarování svahu: Pro tvarování svahu použijte dutinové dláto. Svah je část válce, na které zmenšujeme jeho průměr a vytváříme tak vypouklé a „vpouklé“ plochy. Při tvarování svahu musíme pamatovat na nejdůležitější pravidlo, a to že materiál ubíráme zeshora dolů. Manipulací s dlátem vytváříte strmější či pozvolnější svahy. Natočením dláta po jeho ose (zavřením) a větším nakloněním ve vertikálním směru vytvoříte strmější svah, opačným pohybem (otevřením) naopak pozvolnější svah.
- Hlazení: Nyní můžete vytvářet tvary válce (vypouklé a duté plochy) a začišťovat pomocí hladícího dláta. U hladícího dláta se dotýká materiálu jen část ostří od středu do nižšího spodku (paty ostří). Špička ostří se do válce nesmí zaříznout.
- Zápich: Zápichem nazýváme úkon, při kterém odřezáváme materiál nebo ukončujeme tvar. Provedete ho zapichovacím dlátem tak, že dláto nastavíte do vertikální polohy, ale špičkou směrem dolů, opačně než u ostatních úkonů. Poté pomalým pohybem směrem nahoru provedete zářez.
Výběr Dřevosoustruhu
Stroj, o který můžete obohatit svou dílnu, je soustruh na dřevo. Na rozdíl od soustruhů na obrábění kovů jsou soustruhy na dřevo mnohem jednodušší, a proto také levnější. Důležitým údajem při pořizování dřevosoustruhu je točná délka - tedy jak dlouhý obrobek na něm lze zpracovávat. Nejlevnější malé soustruhy na dřevo pořídíte od cca tří tisíc korun, ale ty se hodí spíš pro modeláře, protože jejich točná délka je malá. Soustruhy, které mají pro kutila význam, by měly mít točnou délku alespoň 50 cm, abyste si mohli doma vytočit alespoň nohu na židli nebo „šprušle“ do opěradla. Soustruhy s větší točnou délkou (kolem jednoho metru či metru a půl), jsou samozřejmě lepší, u nich je ale nutné použít uprostřed obrobku tzv.
Čtěte také: Inspirace pro dřevostavbu
Soustruh se skládá z těla a unašeče, který může být buď přímo na motoru, častěji je ale s motorem spojen přes řemenice. Většinou si můžete zvolit tři až čtyři rychlosti otáčení, a to přehozením klínových řemenů. Jako u většiny rotačního obrábění i zde platí, že čím je průměr obrobku menší, tím je třeba zvolit větší otáčky. Zatímco při obrábění kovů se používají pevně upnuté nože, k obrábění dřeva na soustruzích poslouží dláta.
Práce s Dláty
Na rozdíl od truhlářských dlát mají mnohem delší rukojeť (okolo 40 cm), musí být dostatečně ostrá a také se jinak brousí. Dláto se při soustružení drží obouruč a musí být pod správným úhlem. Je to podobné, jako byste truhlářským dlátem pohybovali kolmo k obráběné ploše, tím byste materiál jen oškrabovali. Aby dláto materiál neškrábalo, ale skutečně řezalo, musíte ho naklonit do správného úhlu (30 až 45 stupňů). Správnou polohu dláta poznáte na kvalitě výsledného povrchu (není vytrhaný).
Upínání Obrobku
Další podmínkou pro úspěšné a bezpečné soustružení dřeva je jeho dokonalé upnutí. Obrobek musí být perfektně vystředěn. Chcete-li obrábět například čtyřhran, vyplatí se před samotným upnutím srazit hrany (např. do osmiúhelníku), aby ostří dláta nebylo zbytečně vystavováno rázům, které by zkrátily jeho životnost.
Broušení Dlát
Na rozdíl od truhlářských dlát se dláta pro soustružení brousí z obou stran a pod tupým úhlem, aby ostří déle vydrželo. Nemusí se brousit tak dokonale jako dláta truhlářská, ostří by však nemělo mít zuby, jinak bude tzv. Dláta můžete nabrousit na standardní brusce na hladkém kotouči při nižších otáčkách, ostří je ale nutno často chladit, aby se nepřepálilo.
Bezpečnostní Opatření
O nutnosti bezpečného upínání jsme už mluvili. Další požadavky na bezpečnost jsou obdobné jako u všech strojů s rotačními částmi: eliminujte vlající části oděvů, dlouhé vlasy schovejte pod pokrývku nebo sepněte.
Nastavení a Postoj Soustružníka
Ujistěte se, že hrana opory nástruje, po které bude jezdit dláto je hladká (tj. bez rýh nebo zářezů). Jakmile je materiál upnutý nastavte oporu nástruje do výchozí pozice. (v případě hranolu jeho rohů) a lehce pod osou soustružení. Pak je možné výšku opěrky nástroje doupravit. Ideální délka opěrky je cca 20cm.
Když se soustružník připravuje soustružit mezi centry, tělo by mělo být vzpřímeno. Pozice noh je také důležitá. Pozice noh také určuje orientaci těla ve vztahu k ose soustruhu. Doporučená je mírně šikmá pozice. Lokty zůstávají blízko těla. Při záběru by se ruce a tělo měli pohybovat současně. že je hodně snadnější udržovat nástroj ve správném poloze, jestliže tělo tvoří pevnou platformu pro ruce.
Držení Nástroje
U levé ruky jsou dva základní způsoby, jak držet nástroj: nadhmatem a spodem. Doporučuji střídat mezi jedním a druhým podle okolností. Nováček by měl experimentovat a vědět jak který vypadá. Pří držení nadhmatem je ruka je nahoře na nástroji, všechny prsty jsou baleny kolem železa s palcem pod. U druhé metody jsou dvě možná držení. Jeden je podhmatem s rukou pod dátem a palcem shora. když je třeba více citlivosti a kontrola, ruka je umístěna pod ale ostří je drženo právě špičkou ukazováčku a palce.
U pravé ruky je podobný výběr uchopení. Protože pravá ruka by měla držet nástroj těsně pod kováním. obvykle dělány značně delší než je požadovano pro mnoho operací. odsunut od těla dozadu a na stranu. mohly snadno otočit nástroj kolem jeho osy. nebo je ručka držena mezi špičkami prstů a špičkou palce.
Hrubování - Detailní Postup
K tomu používáme velké hrubovací dláto. Ostří nástroje je velmi namáháno, rychle se tupí. Povrch po hrubování bývá často potrhaný a drsný, to však není na závadu. Účelem hrubování je v co nejkratším čase udstranit přebytečný materiál bez požadavků na kvalitu povrchu. Hrubovací dláto je pak umístěno do výchozí pozice, tak že je podporováno opěrkou nástroje a hranou obrouku. Špička dláta by měla vyčnívat o 3cm přes materiál. Pak by dláto mělo být posunuto směrem k soustružníkovi až do pozice kdy se břit nástroje setká s materiálem. Dláto musí být stále v kontaktu s opěrkou a obrobkem. Soustružník by měl zůstat uvolněný, ale ostražitý a v soustředěný. Dláto nyní odebírá nepatrnou hoblinu z masy materiálu. pak ostří znovu začne ubírat hobliny. velikost hobliny řídíte tím, že mírně zvýšíte nebo snížíte heft dláta. Když je hrubování ukončeno, profil by měl být rovný a válcovitý. Povrch je pravděpodobně docela hrubý.
Srovnávací Řez Hoblováním
Srovnávací řez hoblováním je analogický s použitím hladící hoblovky. Technologicky navazuje na hrubování. pouze malé přebroušení. Důležité je, že vlákna u okrajů jsou oddělena ostřím nástroje a ne vytrhávána jako v případě A na obrázku vpravo . redukovaná a dokonce i na nevhodném materiálu jsou možné velmi ostré řezy.
Pozor na Chyby
obrobku a přinejmenším zniči práci. Spodní bod ostří by také neměl vstoupit do kontaktu s obrobkem. Řez bude sice pokračovat, ale může vzniknout drsný povrch. Pro začátek není špatné vyzkoušet si správný úhel dláta k obrobku a opěrce při vypnutém soustruhu. !!! POZOR !!! ať u konců obrobku nástroj nenarazí do upínacích trnů.
Technika "V" Zápichu
Řez je dělán špičkou dláta. Proto může být dělán dlátem různé šířky. U rovnách dlát je jedno, který roh je pro 'V' zápich používán. U šikmých musí být používán delší roh. Rohem dláta si narýsujeme osu V zápichu. Následující řezy jsou dělány se sklonem dláta na jednu a druhou stranu.
Na začátku řezu by měl být břit držen kolmo k tečně povrchu obrobku. Heft nástoje se pohybuje po přímce (ne po křivce), a udává směr ostří, opora nástroje je používán jako otočný bod. Postupně odebíráme malé hobliny. Toto nejen umožní soustružníkovi odříznout hoblinu čistě, ale také pomáhá udržovat se 'V' na požadovaném místě. Břit musí být lehce odkloněn od obrobku (řeže se jen špičkou). Zachytí-li hřbet o obrobek, může být zachycen. Výsledkem může být ošklivý spirálový šrám ve dřevě. Nicméně roh hřbetu je stále v kontaktu s obrobkem a zajišťuje dostatečnou oporu nástroji.
Před zahájením je opora nástroje umístěna tak, že horní hrana je v rovoně s osou obrobku. Nástroj je držen vodorovně. Úhel vychýlení do strany určuje sklon strany 'V'. Tyto řezy mohou být opakovány postupným řezem na opačných stranách. Nejčastějším problémem a chybou je zachycení nástroje o obrobek. Nástroj pak vyběhle ven z řezu a podél obrobku vytvoří rozedraný šrám ve dřevě. To bývá způsobeno tím, že hrana hřbetu přestala být v kontaktu s obrobkem. Jako důsledek ostří pronikne příliš daleko a zaboří se do dřeva. ostří nástroje se kousne a pak se chová jako závit, výsledná rozedraná spirála je ukázána na obrázku.
Tvorba Korálku
Korálek je vystouplá forma ozdoby okolo kusu soustružení, která je rádiusová (půlkruhová). Korálek může být soustružen několika různými nástroji. Problém výroby korálku je náročnost na vedení nástroje. Když se břit kousne do dřeva (podobně jako u "V" houpačky) vytvoří ošklivou spirálovou rýhu v obrobku. V tomto směru je nejlepší používat ploché dláto . Má to ale jednu nevýhodu, šířka a tloušťka nástroje někdy znemožňuje dostat do dna řezu.
Na hladkém válci uděláme dva "V" zápichy vzdálené na šířku korálku. Pak nástroj položíme hřbet nástroje na vrchol budoucího korálku, tak aby ostří neřezalo. Hrana hřbetu musi neustále přiléhat k obrobku, nebo se nám ostří okamžitě zaskousne do obrobku. Nástroj pak vedeme po požadované křivce k nižšímu konci korálku. U velkých profilů bude nutné posunovat nástrojem při obrábění směrem dopředu a doboku po opoře nástroje. Začínáme v pozici A a končime v pozici B. na obrázku. Tzn. Bez dodržení tohoto postupu je nemožné vytvořit dobře tvarovaný korálek. Obrázek vpravo objasní průběh řezu ve třech stádiích, je vedený od A k D přes B a C. Linky w, X, Y a Z reprezentují pozici ustří dláta v průsečíku bodů AA, BB a tak dále. Ostří tvoří tečnu k povrchu dřeva. Pozice ostří ukazuje, že rychlost rotace nástroje je konstantní po celou délku řezu.
"U" Zápich
"U" zápich je propadlý rádiosový tvar (protiklad korálku). Používáme dláto hřídele vhodné velikosti. šířka dláta by měla být 1/4 hotového "U" zápichu. Nejdříve si plochým dlátem označíme šířku závitu. Tyto řezy by neměly být hluboké. Zapich začínáme tím, že nástroj položíme na opěrku pootočený o 90 stupňu v jeho ose. zápichu a postupně náklon vyrovnáváme. Opakujeme tyto řezy na obou stranách, vždy zastavíme ve středu dole. a břít vniká do dřeva u okraje zápichu. opory k středu zápichu. Oprázek vpravo ukazuje směr pohybu nástroje. Náběžná hrana je označená červeně.
Čelní Řez
Někdy to je nutné uřezat čelní dřevo dokonale čistým řezem. To může být provedeno rohem dláta. jen s tím rozdílem, že řez bude kolmý k ose kusu. Řeže nižší ruh ostří. Horní roh by se měl odklonit od čela obrobku. U druhého "Raffan" způsobu je dřevo oddělováno břitem a ne jen rohem. Používá se ploché dláto se zakřiveným břitem.
Odstraňování Odpadu
Při soustružení hřídele je většínou žádoucí odstranit známky po upínacích trnech. myslet a mít dostatěčný přesah materiálu u konců obrobku. Odpadní část odsoustružíme upichovacím nožem. Plná šířka odpadu nemusí být odstraněn v jednom řezu. odstranit materiál ve stádiích. finální oddělení. Místo toho se odděluje bežně plochým šikmým dlátem metodou "V" zápichu. Když musí být přebytek odstraněn u obou konců, začínáme u koníka. Uděláme "V" zápich tak hluboký, aby nedošlo k odpojení odpadu předčasně. Upíchnuty kus dřeva zachytíme čekající rukou.
Přechod Hranolu do Válce
Občas je třeba zanechat části obrobku v originálním čtvercovém stavu (např. noha stolu nebo židle). Je důležité mít materiál dobře ohoblovaný a přidělat obrobek na soustruh velmi přesně, tak že válcová sekce bude centrovaná hranolem. První způsob jak vytvořit přechod je výrobou 'V' zápichu na místě přechodu hranolu do válce. 'V' ukončete, až se dostanete na konec průsvitné vrstvy. Pak můžete odstanit hrubováním nepotřebnou část.
Další metoda je používat duté dláto. V tomto případě přechod od čtverce ke kolu je dělán postupně. Postup jako u "U" zápichu, ale v tomto případě je tvořena jen jedna strana a místo zastavení dole v dutině řez pokračuje.
Výroba Spirály
Vyvrtejte centrální středíci díru a dva malé excentrické body na každém konci dřeva. Průmyslově se vyrábí v rotačních ořezávačkách. Druhý způsob je ukázaný na obrázku. Udělejte rysky, vzdálené cca 1/5 šířky spirály od zářezu pilou. Pak materiál mezi ryskami do hloubky zážezu odeberte. Na list pilky dejte omezovač hloubky. Ti zkušenější na soustruhu (min otáčky cca 60-100ot.min), ti druzí ve svěráku. Brzy zahlédnete hrubý tvar spirály. Dávejte si pozor, ať neuřežete pryč vrchol spirály (redukují celkový průměr práce). Dokončete rašplí a smirkovým papírem.
Upínání Mísy
A) Klížení k odpadnímu materiálu - Blok odpadního dřeva je připevněn ve sklíčidle (čelo je osoustruženo do roviny). Dono budoucí mísy je ohoblováno do roviny a přilepeno přes list novinového papíru k odpadnímu dřevu. Hotový výrobek pak oddělíme lehkým poklepem paličkou o odpadní dřevo. To způsobí, aby se výrobek v místě vlepeného papíru oddělil. Tato metoda je vhodná speciálně na modelech, kde má býd podesta rovná.
B) Za centrální šroub..Pro výrobky, kde odstraňujeme středovou část materiálu a pro mísy malých průměrů (obrazové rámy, malé mísy).
C) Šrouby na přírubu..Pro výrobky, které budou později z druhé strany osoustruženy do dutíny (všechny velké mísy a vázy. Při práci na míse seřeže po vlákně, nebo proti vláknu lávkováním. Dláto vždy musí ležet ostřím na obrobku. Mísu namontujeme znovu na lícní desku. Dláto je pak použité takovým způsob, že postupně rozšiřuje průměr vyvrtané díry k okrajům budoucí mísy. Používáme špičatou škrabku. Oporu nástrojeje nastavíme tak, že špička dláta je v ose obrábění.
Dokončovací Práce
K dosažení trvalého lesku výrobku musí být povrch nejprve vybroušen . Kromě tohoto, porovité dřevo jako dub, musí být vhodně ošetřený výplní dřeva. Mnoho práce s smirkováním nám ušetří vhodně naostřené nástroje.
tags: #upnutí #dřeva #do #soustruhu #techniky

